Quantcast
Channel: חיידקים, נגיפים, ושאר "ירקות" - בלוג של ביולוג - ד"ר דרור בר-ניר
Viewing all 308 articles
Browse latest View live

כלבת - בבעלי חיים ובבני אדם - התפרצות בצפון ישראל

$
0
0

אף שאינה מחלה מגפתית, כלבת היא אחת המחלות הקשות המועברות מבעלי חיים לאדם. כיצד זה קורה, וכיצד לטפל באדם שנדבק


לאחרונה התפרצה מגיפת כַּלֶּבֶת בישובים בגלבוע ובעמקי הצפון. בשנה האחרונה (מינואר - דצמבר 2017) חלו בכלבת לפחות 74 בעלי חיים (והושמדו) - 47 תנים, 14 פרות, עשרה כלבים, שני חתולים וכבשה אחת. כל חיות הבית והמשק החולות ו-11 בני-אדם ננשכו על-ידי תנים חולים, חלק מהתנים הנושכים לא נתפסו. האנשים שננשכו, ואלה שהיו בקשר עם החיות שחלו (במידה ופנו לטיפול) טופלו בסדרת חיסונים, כמפורט בהמשך, כדי למנוע את התפרצות המחלה בהם. ללא טיפול המחלה קטלנית.



תן חשוד כחולה בכלבת בעמק בית שאן, ליד טירת צבי -  היה אפטי לגמרי והתקדם לעבר הרכב של הצלם ללא כל חשש - סימן מחשיד מאד...

צילום: אביחי רן

בהתפרצות הנוכחית לא חלו בני אדם בכלבת, ואם כל מי שנפגע או היה במגע עם חיות חולות וחשודות ככאלה יפנה לטיפול, גם לא יחלו. מחלת הכלבת גבתה בעבר קורבנות גם בארצנו: בעשור הראשון למדינה אירעו 23 מקרי מוות של בני אדם מכלבת. מאז מתו מהמחלה ארבעה אנשים נוספים - שלושה ב-1997 ואחד ב-2004.

מחלת הכלבת

כלבת היא מחלה נגיפית קטלנית וחשוכת מרפא של מערכת העצבים המרכזית, בעיקר במוח, בכל היונקים. התמותה מהמחלה כ-100%, כי לאחר שמופיעים סימני המחלה אין שום דרך להתגבר עליה. לרוב, נשיכה או שריטה מבעל חיים נגוע בכלבת מעבירה את הנגיף הגורם למחלה, אך יש גם דרכים נוספות. מרגע חדירת הנגיף לגוף ועד הגעתו למערכת העצבים המרכזית - שפגיעתו בה היא הגורמת לתסמינים - עשוי לחלוף זמן ארוך למדי. בזמן זה שילוב של הזרקת נוגדנים כנגד הנגיף (חיסון סביל) וחיסון פעיל מונע את התפתחות המחלה.
נכון - אין מדובר במחלה מגפתית, וכשהיא מתרחשת מדובר במקרים בודדים פה ושם, אך זו אחת המחלות המפחידות שמלוות אותנו ואת בעלי החיים שסביבנו, משחר ההיסטוריה.

נגיף הכלבת

נגיפי כלבת בצילום מיקרוסקופ אלקטרונים
צילום: CDC/ Dr. Fred. A. Murphy

נגיף הכלבת, Rabies virus, הוא נגיף RNA שלילי (שבו המידע הגנטי ליצור חלבוני הנגיף מקודד על-ידי הגדיל המשלים), המשתייך לסוג Lyssavirus ממשפחת ה-Rhabdoviridae. לסוג משתייכים, מלבד נגיף הכלבת, גם 13 נגיפים נוספים, כולם מדביקים ומתרבים בתאים של יונקים. מדובר בנגיף עטוף ודמוי קליע, שממדיו 180x75 ננומטר. המעטפת (שמקורה בתא המאכסן) מכילה זיזים חלבוניים של הנגיף. הקופסית החלבונית של הנגיף (הוויריון) מכילה מלבד ה-RNA הנגיפי גם את האנזים לשכפול ותעתוק ה-RNA. טווח המאכסנים של הנגיף רחב וכולל את מרבית היונקים. בבעלי החיים המודבקים הנגיף מתרבה בתאי שריר, בתאי אפיתל (התאים המצפים חללים פנימיים בגוף היונקים), ברקמות חיבור ובתאים במערכת העצבים. הנגיף נמצא ברוק, בשתן, בחלב ובלימפה, וכנראה שגם בנוזלי גוף נוספים. במאכסנים אחדים, כולל האדם, הנגיף אינו נמצא בדם החולה. ברוב המאכסנים הנגיף קטלני. יוצאים מן הכלל הם מינים מסוימים של עטלפים שנושאים ומפיצים את הנגיף, חלקם ללא כל סימני מחלה.

שמות המחלה והנגיף
כַּלֶּבֶת - מרבית המקרים של כלבת קשורים לכלבים וקרוביהם ממשפחת הכלביים - ומכאן שם המחלה. השם האנגלי Rabies מקורו במלה הלטינית rabere שמשמעותה זועף, משתולל. מקורה של המילה הלטינית הוא כנראה במלה rabhas בשפת הסנקריסט שמשמעותה לנהוג באלימות. מכאן גם שם משפחת הנגיפים בה נכלל גורם המחלה - Rhabdoviridae. ביוונית נקראת המחלה Lyssa או Lytta, שמשמעותן ביוונית טירוף או השתוללות. מכאן גם שם הסוג בו נכלל הנגיף - Lyssavirus.
המחלה בבני אדם נקראה גם hydrophobia - פחד ממים - אחד התסמינים האופייניים לחולים במחלה.

התפתחות המחלה
לאחר ההדבקה בנגיפים דרך פציעה כלשהי - וכנראה שאף דרך מערכת הנשימה - ולאחר מחזור התרבות ראשון בתאי האפיתל או בתאי שריר הסמוכים למקום ההדבקה, מגיעים הנגיפים למערכת העצבים ההיקפית ולמבנים נוספים בגוף (כולל בלוטות ההפרשה השונות). ממערכת העצבים ההיקפית הם "מתקדמים"לכיוון מערכת העצבים המרכזית וכשהם מגיעים אליה מתחילים להופיע סימני המחלה. באדם מדובר לרוב בתקופה שבין עשרה ימים לשנה. הזמן משתנה בהתאם למרחק בין אזור הכניסה של הנגיף ובין המוח (נשיכה בפנים לעומת נשיכה ברגל, למשל), בכמות הנגיפים התחילית ובגורמים נוספים. מוכּר גם מקרה קיצוני אחד של נערה שחלתה שמונה שנים לאחר שננשכה. הסימנים ההתחלתיים אינם ייחודיים, ודומים למחלות נוירולוגיות אחרות: עליית טמפרטורה, כאבי ראש, סחרחורות, בחילות והקאות. בעל החיים נהיה תוקפני, ולפעמים להפך - שקט מדי, פוחד ממים, ריר קצפי מופרש מפיו, מתגלים קשיי בליעה ומתחילות עוויתות. בהמשך מתפתח שיתוק שמוביל למוות. לרוב בעל החיים מת לאחר כ-10 ימים מהופעת סימני המחלה.

ברחבי העולם מדווחים על עשרות אלפי מקרים בשנה של בני אדם שמתים מהמחלה ומיליונים מקבלים טיפול לאחר מגע או חשד למגע עם בעל חיים נגוע במחלה. אין הדבקה טבעית בין אדם לאדם (אף שתיאורטית זה אפשרי). עד כה תועדו חמישה מקרי מוות של מושתלים שחלו במחלה ונפטרו ממנה: בארבעה מהם הושתלה קרנית של תורמים שמתו ממחלה נוירולוגית לא מזוהה (ולא אובחנו כחולי כלבת). החמישי עבר השתלת כליה כשנתיים לפני מותו, ובדיעבד התברר שהתורם ננשך על-ידי דביבון חולה כלבת מספר חודשים לפני מותו. שלושה מושתלים נוספים, שקבלו את אבריו (לב כבד והכליה השנייה) של אותו תורם טופלו בהתאם.

בארץ - כלבים משוטטים, זאבים, תנים ושועלים הם המאגר העיקרי של הנגיף. יונקי בר אחרים כדביבונים, גיריות, בואשים, קויוטים ועטלפים הם מאגר לנגיפים בארצות אחרות.

המחלה בהיסטוריה
הכלבת מוזכרת לראשונה בכתובים לפני כ-4000 שנה בחוקי אשנונה (Eshnunna - ממלכה עצמאית בתקופה השומרית). שם מפורט הקנס הכספי שבעליו של כלב משוגע צריך לשלם למשפחות האנשים שאותם נשך ושעקב כך מתו: 40 שקלי כסף לאדם חופשי ו-15 שקלי כסף לעבד.

במיתולוגיה היוונית "מונו"שני אלים כאחראים על המחלה - אריסאוס (בנו של אפולו) למניעתה, וארטמיס לריפויה.

הומרוס השווה באיליאדה את הֶקטור לכלב זועם והזכיר שם את סיריוס, כוכב הכלב, שלו יש השפעה קטלנית על בני האדם. הפילוסוף היווני דמוקריטוס הזכיר אותה בכתביו (420 לפנה"ס) כמחלה של כלבים, ואילו אריסטו כתב על כלבים שסובלים משיגעון, הגורם להם לזעוף, ושכל חיה שנשכו חלתה.

במאה הראשונה לספירה תאר קרדנוס הרומאי (Cardanus) את הריר שבפיו של כלב חולה כ-virus (רעל בלטינית; הוא לא ידע עד כמה "צדק"). בן זמנו, הפילוסוף וחוקר הטבע גאיוס פליניוס השני, תיאר את גורם המחלה כ"תולעת מהלשון".

הרופא והאנציקלופדיסט הרומאי צלזוס (Celsus, 25 לפנה"ס עד 50 לספירה) היה הראשון שחקר את המחלה והגיע למסקנה שדי בריר של הכלב החולה כדי לגרום לה. הוא זה שהציע לנקות את הפצע היטב ואף לצרוב אותו - הטיפול שנשאר במשך כ-1800 שנה אחריו (ולרוב לא עזר).

התפרצויות רבות של כלבת תוארו באלפיים השנים האחרונות, בעיקר ברחבי אירופה ואסיה המערבית. התיאור הראשון של כלבת בעולם החדש היה בתקופת הפלישה הספרדית (~1500) - אז תיאר אחד הבישופים הספרדים חיות קטנות (כנראה ערפדים - עטלפים מוצצי דם) הנושכות את החיילים באצבעותיהם כשהם ישנים וגורמות למותם. מאז היו דיווחים רבים נוספים. ב-1789 תועד בורסקאי מניו-יורק שפשט עור של פרה נגועה שחלה ומת מהמחלה.

בתחילת המאה ה-18 החלו להופיע במרכז אירופה ובבלקן הסיפורים והאגדות על הערפדים מוצצי הדם. על בסיס האגדות האלה נבנתה הדמות הבדיונית דרקולה, שבדיעבד הותאמה לה גם הדמות ההיסטורית (ולאד המשפד). יש הסוברים שלתסמינים של הכלבת (ההזיות והפחד מהמים ומהאור) ודרכי העברתה  - הנשיכות - בעיקר על ידי זאבים, שהיו אז יותר נפוצים מהיום. יש חלק נכבד בהתפתחות אגדות אלה.

מחקר ממשי על מחלת הכלבת החל בתחילת המאה ה-19. ב-1804 פרסם החוקר הגרמני ג'ורג זינקה (Zinke) את מחקריו על המחלה בספרון, ובעקבותיו הלכו גם חוקרים נוספים.

פריצת הדרך המשמעותית בטיפול בכלבת היתה ב-1881 במחקרם המשותף של אמיל רו (Roux) ולואי פסטר (Pasteur). במחקר זה הם פיתחו חיסון נגד כלבת על-ידי ייבוש מוחות שדרה של ארנבות חולות, הזרקתם לכלבים והדבקתם המכוונת במחלה. הודות להזרקה היו הכלבים מחוסנים בפניה. מחקרם של רו ופסטר הגיע לשיאו ב-6 ביולי 1885, כאשר הגיע אליהם ג'וזף מייסטר (Joseph Meister), ילד בן 9 שננשך על-ידי כלב חולה. פסטר הזריק לו את החיסון שפיתח - 13 זריקות במרווחי זמן ביניהן, והילד ניצל. שלושה חודשים אחר-כך חוסן גם ז'אן-בפטיסט ז'ופיל (Jupille) בן ה-15 שניצל גם הוא. החיסון פתח עידן חדש ביחסי בני האדם עם המחלה הנוראית הזו.

ב-1953 התגלה לראשונה שעטלפים יכולים להיות נשאים של הנגיף. בהמשך הסתבר ששהייה במערות שבהן יש עומס כבד של הפרשות עטלפים יכולה גם היא לגרום להופעת המחלה, אף ללא מגע פיזי עם העטלפים.

אבחון המחלה :
אפשר לזהות בבירור שמדובר במחלת הכלבת, אם בניתוח שלאחר המוות מוצאים ברקמת המוח את גופיפי נֵגרי (Negri bodies, על שם החוקר שגילה אותם, Adelchi Negri). גופיפים אלה הם למעשה צברים של הנגיפים בציטופלזמה של התאים, והם נצפים בכ-80% מהמקרים.


צביעה והתבוננות במיקרוסקופ בחתך במוח של חולה כלבת.
הנקודות השחורות הן גופיפי נגרי. מקור: CDC/Dr. Daniel P. Perl

אפשרות אחרת, כשבעל החיים עדיין חי, היא הזרקת הרוק שלו למוח של עכברים. אם זו כלבת, מתפתחים בהם בתוך ימים ספורים שיתוק בגפיים, דלקת מוח ומוות.

אפשרות נוספת היא הדבקה של תרביות תאים, שמאפשרות התרבות של נגיפי כלבת, בנוזלי גוף של החיה החשודה ולאחר זמן זיהוי הנגיף על-ידי נוגדנים יחודיים.


האם אפשר לרפא חולי כלבת?  - פרוטוקול מילווקי

כאמור, מדובר במחלה קטלנית וחשוכת מרפא, והטיפול בחולה מתמקד בעיקר בהקלת הסבל. עם זאת, היו מספר מקרים חריגים: באוקטובר 2004, כחודש לאחר שעטלף נשך אותה באצבעה,החלה הנערה בת ה-15 ג'ינה גיז (Jeanna Giese) לגלות סימנים של כלבת. רק חמישה ימים לאחר התפתחות הסימנים היא הובהלה לבית החולים לילדים של מילווקי. שם החליטו הרופאים, בראשות ד"ר רודני ווילובי (Willoughby) לנסות ולהצילה על-ידי הרדמתה לתקופה ממושכת ומתן קוקטייל של תרופות אנטי נגיפיות. הרעיון של ההרדמה התבסס על המחשבה שהנגיף גורם בעיקר לשיבוש הפעילות של המוח, ומה שלמעשה הורג את החולה הן הפקודות השגויות של המוח שמשבשות את פעילותם של איברים חיוניים אחרים. עצירת הפעילות של המוח בשל ההרדמה עשויה למנוע מקצת מהנזקים ולמערכת החיסון יהיה עוד זמן להתמודד עם הנגיף.

הטיפול החריג אכן הצליח, ולאחר 76 ימי אשפוז שוחררה ג'ינה מבית החולים בחיים ובמצב סביר, אך עם נזקים נוירולוגיים. לאחר כשנה של טיפולים משקמים מאומצים היא התגברה על מרבית הנזקים.

הטיפול החריג, שכונה מאז "הפרוטוקול של מילווקי" (Milwaukee protocol) הצליח להציל מאז עוד חמישה חולי כלבת, אך נכשל ב-35 חולים נוספים. אמנם קיים סיכוי קטן להחלים באמצעותו, אך הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המחלה היא לחסן לפני הופעת התסמינים.

 חיסונים המונעים את מחלת הכלבת בבני אדם
בדיעבד אנחנו יודעים היום, שהחיסון שפסטר ורו יצרו היה בעצם חיסון בנגיפים מוחלשים (הנגיפים עוד לא היו מוכרים בתקופתם). הנגיפים הוחלשו בגלל ייבוש, במשך 10-5 ימים, של מוח השדרה המכיל אותם. החיסון הוזרק ב-13 מנות במרווחי זמן קבועים. הדורות הבאים של החיסונים היו נגיפים לא פעילים (inactivated) המכונים גם "מומתים" (killed). אי הפעילות הושגה באמצעות טיפול בנגיפים שבודדו ממוחות של חיות שמתו מהמחלה, בקרינת UV או בחומרים כימיים, כגון פֶנול. לחיסונים אלה היתה תופעת לוואי, לרוב קטלנית: פגיעה במיילין (demyelination) של מערכת העצבים, שהתרחשה במחוסן אחד מתוך 3000. במדינות המתפתחות עדיין משתמשים בחיסונים אלה, אך יעילותם פחותה מהחיסונים המודרניים.

לואי פסטר מחסן אדם שננשך על-ידי כלב חולה כלבת.
בצד ממתינה ילדה שננשכה לתורה.
מקור: Iconographic Collections
ארבעה תרכיבי חיסון עיקריים ניתנים היום לבני אדם שבאו במגע "בעייתי"עם חיות נגועות או חשודות כנגועות בכלבת, בצפון אמריקה ובאירופה וכן בישראל. התרכיבים כוללים נגיפים מומתים שנקצרים מתרביות מודבקות של תאי אדם (Human diploid cell vaccines - HDCV), תאי גונון ירוק (PVRV - Purified Vero Rabies Vaccine), תאי עובר תרנגולת (Rabipur) או תאי עובר של ברווז (Purified duck embryo vaccine). לתרכיבים אלה הרבה פחות תופעות לוואי מהתרכיבים המבוססים על מוחות, אך מחירם היקר יחסית של החיסונים מתרבית מונע את השימוש בהם במדינות המתפתחות.

וטרינרים, עובדי מעבדה ועובדים אחרים הנמצאים בסיכון למגע עם חיות חולות מקבלים חיסון מונע ראשוני הכולל שלוש מנות של HDCV בהפרשים של שבוע ושלושה או ארבעה שבועות מהחיסון הראשון, ולאחר מכן מחדשים את החיסון אחת לשנתיים.

כדי למנוע כלבת למי שנחשף לנגיף, יש להזריקלאדם נוגדנים (שהופקו מדמם של אנשים שחוסנו בחיסון פעיל - Human Rabies Immune Globulin - חיסון סביל) כנגד הנגיף עד עשרה ימים מהחשיפה. בנוסף, משתמשים בחיסון פעיל (נגיף מומת או מהונדס). שניתן . לאחר נשיכה או שריטה על ידי בעל חיים החשוד כנגוע, מחטאים את הפצע, מוזרקים הנוגדנים כנגד הנגיף וניתנת סדרת זריקות של החיסון הפעיל. בישראל משתמשים ב-Rabipur המחולק לחמש מנות שניתנות ביום התחלת הטיפול (עם הנוגדנים), 3, 7, 14 ו-28 ימים אחר כך. מתן החיסונים בזמן, לפני הופעת התסמינים, מונע את המחלה – ולכן יש לפנות מיד ללשכת הבריאות הקרובה במידה וננשכתם על ידי בעל חיים, ולהעריך את הצורך בביצוע החיסונים. החיסון הפעיל ניתן גם כטיפול מונע לאוכלוסיות בסיכון, וטרינרים, חוקרי חיות בר ומטיילים למדינות בהן הכלבת נפוצה. הוא אינו נותן הגנה מהמחלה, אך מאפשר לקבל טיפול קל יותר במקרה של חשיפה וככל הנראה מגדיל את משך הזמן מרגע החשיפה שבו חובה להתחיל בטיפול.

חיסון חיות הבר
אמצעי נוסף, שאף עזר להכחיד את המחלה מאזורים מסוימים ומבודדים יחסית, הוא נגיף Vaccinia (הנגיף שאתו חיסנו כנגד מחלת האבעבועות השחורות) מהונדס, שבמעטפת החיצונית שלו מבוטא אחד החלבונים של נגיף הכלבת (V-RG: vaccinia rabies glycoprotein). נגיף מהונדס זה נמצא בשימוש מ-1983 והוא ניתן בהאכלה (חיסון חי פומי). אפשר לפזר בשטחים נרחבים, מרכבים וכלי טיס, פיתיונות המכילים אותו בכמוסת זכוכית, (ראשי תרנגולות או "עוגיות בונזו"או כל מאכל אחר...) וכך לחסן את מרבית אוכלוסיית חיות הבר. כמוסת הזכוכית מתנפצת בפה, ודרך הפצעים חודר הנגיף של החיסון למערכות הדם והעצבים.

במדינת ישראל אכן משתמשים בשיטה זו, אך יעילותה חלקית בלבד מאחר שהמדינות השכנות אינן פועלות באותה צורה והנגיף ממשיך וחודר לארץ עם חיות נגועות החוצות את הגבול.

חיסון חיות הבית
כלבים, חתולים וחיות בית ומשק אחרות, עשויים להיות "מתווכים"בהעברת המחלה אלינו מחיות בר או מחיות משוטטות נשאיות או נגועות במחלה. לכן יש חשיבות רבה בחיסון אוכלוסיה זו והיא נעשית במדינות רבות ומגובה בחקיקה. את כל הכלבים בארץ חובה לחסן אחת לשנהבתרכיב של נגיפים מומתים - Rabisin (שוקלים חיסון אחת לשנתיים). כמו כן מחסנים בתרכיב גם חלק מהחתולים וחיות בפינות חי וגני חיות.
סיכום
אף שהיקף התחלואה בכלבת קטן יחסית למחלות אחרות זו מחלה קטלנית, שעם מודעות, רצון ומשאבים ניתן לצמצם את התחלואה ממנה במידה ניכרת ואף להיפטר ממנה לחלוטין באזורים שבהם אין עטלפים נשאים (בישראל אין) ואין חדירה של פרטים נגועים ממדינות שכנות.

אז מה צריך לעשות בישראל כדי לצמצם את הנזקים מהמחלה.
  1. להמשיך לחסן את חיות הבר על-ידי פיזור  פתיונות המכילים חיסון נגד המחלה. ולהגביר את הפיזור בגבולותינו הצפוניים, עם ירדן, סוריה ולבנון, שמעבר להם לא מחסנים.
  2. להקפיד ולחסן את חיות המחמד שלנו, בעיקר כלבים.
  3. בכל מקרה של התקלות עם חיית בר, מחמד או משק, שבריאותה והתנהגותה חשודה, יש להימנע ממגע ישיר עם בעל החיים, להתרחק מהמקום ולדווח למוקד רשות בטבע והגנים בטלפון 3639*.
  4. לגשת לאבחון רפואי במקרי נשיכה או שריטה על-ידי בעל חיים. להנחות ילדים ובני נוער לדווח להורים או לגורם רפואי על כל נשיכה או שריטה של בעל חיים, גם אם הוא מוכר להם.

כל עוד המדינות השכנות לנו לא יחסנו את חיות הבר שלהן נגד המחלה, לא נוכל להכחיד אותה. רק לצמצם את נזקיה….

לקריאה נוספת:

סיכום ארועי הכלבת לשנת 2017 - באתר משרד החקלאות

על כלבת– באתר המרכז לבקרת מחלות – בארצות הברית

כלבת ללא נשיכה– מוות מכלבת בעקבות תרומת כליה. 


רשומה זו היא הרחבה ועדכון של הרשומה כלבת – לא לכלבים בלבד, מ-2009.

גרסה מקוצרת של רשומה זו: כלבת - מה חשוב לדעת - ב"מדע גדול בקטנה", (גם בפייסבוק



מחצית פרס נובל בכימיה 2018. - אבולוציה מכוונת במצכ נגיפי

$
0
0

ב-3 באוקטובר, הוכרזו הזוכים בפרס נובל לכימיה לשנת 2018. נושא המסגרת של הפרס השנה היה הנדסת חלבונים בשיטה המכונה אבולוציה מכוונת (directed evolution). מחצית הפרס הוענקה לג'ורג'סמית מאוניברסיטת מיסורי שבארצות הברית, ולסיר גרגורי וינטר מאוניברסיטת קיימברידג'באנגליה, על תרומתם לנושא באמצעות שימוש במעטפת החלבונית של נגיפי חיידקים - פיתוח המכונה "מצג נגיפי".

 סיר גרגורי וינטר (מימין - צילום: Aga Machaju/wikimedia commons)
 וג'ורג'סמית (משמאל - צילום: University of Missouri)


לפני שנתחיל בהסבר, חשוב להזכיר שנגיפי חיידקים רבים (בקטריופגים, Bacteriophages, ובקיצור Phages) מורכבים מקופסית חלבונית המכילה את החומר התורשתי (ולפעמים גם תוספות נוספות, כמו זנב אופייני שמתפקד כמזרק....).

ג'ורג'סמית פיתח ב-1985 את ה"מצג הנגיפי" - הוא שילב בקופסית החלבונית של נגיפים שונים, בשיטות של הנדסה גנטית, חלבונים זרים מסוגים שונים. המגבלה העיקרית בשיטה שהוא פיתח הייתה של של גודל - ולכן משלבים לעיתים רק חלקים של חלבונים. חלבונים אלה, או חלקי החלבונים, בולטים כלפי חוץ, וכך הם יכולים להגיב עם סביבתם.

חלבונים אחראים על המבנה, הביוכימיה והפיזיולוגיה בכל היצורים החיים והם התפתחו והשתנו בתהליכים אבולוציוניים, מאז ראשית החיים (לפני למעלה מ-3.7 מיליארד שנה). התהליך הממושך כולל השתנות אקראית של החומר הגנטי המקודד לאותם חלבונים, וברירה טבעית של החלבונים המותאמים יותר. נעשו ניסיונות רבים לחקות את התהליך במעבדה, על סמך הכרות (לא תמיד מלאה) עם המבנה והתפקוד של חלבונים שונים. נסיונות רבים כשלו, עקב המורכבות המבנית הרבה של החלבונים.

פרנסיס ארנולד (Frances H. Arnold), שקיבלה את המחצית השנייה של הפרס, פיתחה בשנות השמונים של המאה הקודמת את תהליך האבולוציה המכוונת, בה בעזרת מוטגנזה היא שינתה באקראי אנזימים (חלבונים בעלי פעילות קטליטית) במבחנה, ובררה מבין המוטנטים את אלה היעילים ביותר מבחינתה.

גרגורי וינטר שילב את שיטת האבולוציה המכוונת של פרנסיס ארנולד, ואת הפלטפורמה של ג'ורג סמית - המצג הנגיפי. הוא הפעיל מוטגנזה על נגיפים מהונדסים, שבמעטפת שלהם שובטו נוגדנים מסויימים, ובתהליך של אבולוציה מכוונת הצליח לייעל את פעילותם ולפתח את התרופה adalimumab, שאושרה לשימוש ב-2002 לטיפול בדלקת פרקים, בפסוריאזיס, ובדלקות במעי.


אבולוציה מכוונת במצג נגיפי
המקור: Johan jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

מאז, השיטה הופעלה כדי לייצר נוגדנים המנטרלים רעלנים, נוגדנים המנטרלים חיידקים הגורמים למחלות זיהומיות, נוגדנים המפחיתים תסמינים של מחלות אימוניות, ואף נוגדנים המצמצמים גידולים סרטניים.

פורסם גם באתר הפייסבוק של מדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה


שפעת זה לא משחק ילדים - התחסנו וחסנו אותם

$
0
0

השפעת עצמה היא מחלה קשה העלולה לגרום לסיבוכים שונים ואף גורמת לתמותה באחד מכל 1000 חולים

בקיצור: שפעת זה לא צננת. זו מחלה חריפה ומידבקת של דרכי הנשימה העליונות הנגרמת על-ידי נגיפי השפעת.  מדובר במחלה מתישה עם חום גבוה, צמרמורת, שרירים כואבים. בילדים יש גם שלשולים והקאות. המחלה יכולה להסתבך, וכל שנה מתים ממנה אנשים. אל תסתכנו, לכו והתחסנו.


מחלת שפעת
כשהאף דולף, וחום הגוף קצת עולה לרוב זה ממש לא שפעת. השפעת עצמה היא מחלה קשה העלולה לגרום לסיבוכים שונים ואף גורמת לתמותה באחד מכל 1000 חולים. בין 5% ל-20% מהאוכלוסייה יחלו בשפעת בישראל כל שנה והיא מסכנת במיוחד קשישים, תינוקות, מדוכאי מערכת חיסון ונשים בהיריון. אך גם אנשים בריאים יכולים להסתבך.

השפעת מופיעה בפתאומיות: עלייה חדה בחום הגוף, כאבי ראש ושרירים, שיעולים, כאבי גרון, אף דולף/סתום ועייפות יתר, בילדים יש גם כאבי בטן, הקאות ושלשולים. כאחוז (אחד ממאה) מהחולים בשפעת יתאשפזו בבתי חולים לטיפול בסיבוכים שלה, הנפוץ בהם הוא דלקת ריאות. חלקם מגיעים לטיפול נמרץ נשימתי.

תוצאת תמונה עבור ‪suffering from fever cartoon‬‏
מקור: Wichogt - Pngtree

ההדבקה בשפעת

ההדבקה בשפעת מתרחשת לרוב דרך האוויר, באמצעות עיטוש, שיעול ואף דיבור רגיל. דרך נוספת של הדבקה היא על-ידי מגע יד בחפצים מזוהמים, למשל מטפחות משומשות, או משטחים שהתעטשו לעברם, והכנסת היד לפה (כמו שילדים רבים עושים). במקומות פתוחים ו/או מאווררים היטב הסיכוי להידבק נמוך יותר. לרוב נדבקים במקומות סגורים בהם שוהים אנשים רבים, שחלק מהם חולים או נשאים של נגיפי השפעת - אוטובוסים, רכבות, מטוסים, כיתות לימוד וגנים. כדי להפחית את התפשטות המחלה רצוי מאד שחולים ישארו בבית, ושכולם ישטפו היטב ידיים במים וסבון לפני שמכניסים ידיים לפה (לא מעשי בילדים קטנים....).

מדוע צריך להתחסן מחדש כל שנה?
כשנגיפי השפעת מתרבים הם משתנים במהירות בחלבוני המעטפת שלהם (מוטציות). שינויים אלה גורמים לכך שמערכת החיסון מתקשה לזהות אותם ולהתגונן מפניהם, גם אצל אלה שחלו בעבר או התחסנו. לפעמים מופיעים גם זנים חדשים, שדומים להם לא היו מוכרים קודם. לכן כל שנה מייצרים חיסון שפעת חדש נגד הזנים שהיו נפוצים בעונות הקודמות וצפויים להיות נפוצים גם בעונה הקרובה. בעונת השפעת הקרובה (2019-2018) תרכיב החיסון מגן מפני ארבעה זנים.

קיימים שני סוגי חיסונים: 
הראשון - החיסון המופץ ללא תשלום בקופות החולים ובבתי הספר  - חיסון מוזרק המכיל רק את חלבוני המעטפת של נגיפי השפעת ומיועד לכולם.
השני - חיסון בתרסיס המכיל נגיפים מוחלשים, בתשלום, מיועד מגיל שנתיים עד גיל 49 - רק לבריאים, ללא מחלות רקע. החיסון המוחלש יעיל במיוחד בילדים.

מדוע חשוב להתחסן?
ארגוני הבריאות בכל העולם ממליצים לכל האוכלוסיה מעל גיל חצי שנה להתחסן נגד שפעת מידי שנה לקראת החורף, לא רק לקבוצות הסיכון. וכל המקדים הרי זה משובח...

החיסון מגן על המתחסנים, אך גם על סביבתם, כי הם בסיכוי נמוך יותר לחלות ולכן הסיכוי שיפיצו את המחלה גם יורד: ילדים קטנים שלא יכולים עדיין להתחסן, מבוגרים שמערכת החיסון שלהם כבר נחלשה, מדוכאי חיסון, חולים במחלות כרוניות ועוד. ככל שיש יותר מחוסנים מואטת התפשטות המחלה ופחות אנשים נדבקים וחולים.  

תופעות לוואי ויעילות
אנשים רבים לא חשים כלל בתופעות לוואי לחיסון המוזרק. בחלק מהמתחסנים יש תופעות לוואי קלות, שעיקרן חום, אודם וכאב במקום הזריקה, והוא נחשב בטוח ביותר. תופעות לוואי נדירות יותר כוללות כאבי ראש, כאבי שרירים וחום נמוך - תופעות שחולפות תוך יום-יומיים. תופעות הלוואי של החיסון המוחלש כוללות אף דולף, כאבי ראש, כאבי גרון ושיעול.

איפה מתחסנים?
החיסון ניתן בחינם בקופות החולים. ילדים שמתחסנים פעם ראשונה צריכים להתחסן פעמיים בהפרש של כחודש בין המנות. השנה ינתן גם חיסון לכל תלמידי כיתות ב-ד. יש מקומות עבודה שמחסנים את עובדיהם - בחינם או בתשלום סמלי.

מדוע, למרות החיסון, חולים אנשים לפעמים בשפעת? 
יש שתי סיבות עיקריות לכך: החיסון לא יעיל במאת האחוזים ואצל מיעוט מהמתחסנים הוא לא נקלט. הסיבה הנוספת היא הופעה של זן אחד או יותר שלא אותרו עדיין בעת הכנת תרכיב החיסון.

לכן יעילות החיסון משתנה בין 30 אחוזים ל-60 אחוזים. אך גם יעילות חלקית זו מפחיתה את כמות האשפוזים והתמותה בצורה משמעותית. החיסון מפחית את סיבוכים ואת חומרת המחלה, אם נדבקים בזני שפעת שלא נכללים בחיסון

התחסנו, כדי שיהיה לנו חורף עם הרבה פחות שפעת!

פורסם מטעם עמותת מדעת באתר אינפוגן - 11 באוקטובר 2018 

אבעבועות הקוף, Monkeypox - מחלה חדשה (וחד פעמית?) בישראל

$
0
0

בשבוע השני של אוקטובר 2018 אושפז בבית החולים שערי צדק בירושלים אדם שחזר מדרום ניגריה ופיתח כשבוע אחר-כך מחלת אבעבועות. האבחנה המעבדתית אישרה שמדובר במחלת אבעבועות הקוף.


החולה בבידוד, מטופל, במצב טוב וצפוי להחלים בקרוב. על המחלה, שזו הפעם הראשונה שהגיעה לישראל, אספר כאן.

Brian W.J. Mahy / CDC

מחלת אבעבועות הקוף אנדמית לאזורים מסויימים במרכז ובמערב אפריקה. סימניה העיקריים הם אבעבועות, הדומות בצורתן לאבעבועות של מחלת האבעבועות השחורות (smallpox).  סימנים נוספים הם עליית טמפרטורת הגוף, כאבי ראש ושרירים, וקשריות לימפה נפוחות. זמן הדגירה של המחלה הוא כ-10 ימים, והיא מתמשכת 5-2 שבועות.

 בניגוד לאבעבועות שחורות, שהיא מחלה של בני אדם בלבד,  אבעבועות הקוף זו מחלה של קופים ביערות הטרופיים. בני אדם יכולים להידבק ולחלות כתוצאה ממגע קרוב עם הקופים הנגועים או בעלי חיים אחרים (בעיקר מכרסמים - שמהם מגיעים הנגיפים גם לקופים).

 נגועים או חולים. תועדו מקרים של הדבקה מאדם לאדם, לאחר מגע קרוב. המחלה יכולה להסתבך ושיעורי התמותה ממנה יכולים להגיע ל-10% (שיעורי התמותה מאבעבועות שחורות היו בין 40 ל-90 אחוזים).

לפני כחודשיים ציינו 40 שנה להכחדה של מחלת האבעבועות השחורות. הכחדה זו נבעה משילוב של שלושה גורמים:
1. המחלה קיימת בבני אדם בלבד; 2. קיום של חיסון יעיל נגד המחלה; 3. נחישות ופעולה נמרצת של ארגוני הבריאות בעולם להכחדת המחלה.

שתי המחלות, אבעבועות שחורות ואבעבועות הקוף, נגרמות על נגיפים מקבוצת ה-poxviridae. זו קבוצה של עשרות נגיפים שגורמים למחלות אבעבועות בבעלי חיים שונים. לכל הנגיפים במשפחה חלבונים משותפים במעטפת, וחיסון נגד נגיף אחד מהמשפחה מקנה חסינות מלאה גם נגד השאר - תופעה שסייעה בפיתוח החיסון. נגיף ה-Vaccinia, שבודד מפרות החולות האבעבועות הפרה, ושמקורו לא לגמרי ברור (מסוסים או מכרסמים), שימש במאה השנים האחרונות כחיסון יעיל כנגד מחלת האבעבועות השחורות. חיסון יעיל זה (למרות שהיו לו גם תופעות לוואי לא קלות) היה גורם מרכזי בהכחדת מחלת האבעבועות השחורות, וגרם גם לחסינות כלפי מחלת אבעבועות הקוף. כשהפסיקו לחסן, בשנות ה-80 של המאה הקודמת, לאחר הכחדת האבעבועות השחורות, החלה עלייה בכמות המקרים הנצפים של אבעבועות הקוף, ובמקומות מסוימים, בהם המחלה נפוצה, אף שוקלים שוב לחסן את האוכלוסייה.

ובארץ - סביר להניח שמשרד הבריאות יאתר מגעים קרובים של החולה, מאז שהגיע לארץ, ויתכן שאף יחסן אותם. עוד כ-20 יום (שתי תקופות דגירה של המחלה), במידה ולא יאותר אף חולה נוסף, נדע שהארוע (האפידמיולוגי) הסתיים. 

מקורות 

הדיווח על הארועבמשרד הבריאות

על אבעבועות הקוףבאתר ארגון הבריאות העולמי

דיווח על איש צוות רפואי שנדבק מחולה באנגליה

נפרדים ממחלת הפוליו

$
0
0

לרגל יום הפוליו העולמי שחל היום - מעט על המחלה שעשויה להיעלם מהעולם בקרוב בזכות חיסונים

ריאות ברזל לילדים חולי פוליו בבית חולים (Rancho Los Amigos Hospital) בקליפורניה (1953~) - מקור: FDA

בקטנה: במחצית הראשונה של המאה העשרים מחלת הפוליו היוותה איום ממשי על ילדים ומבוגרים, שחלקם מתו ממנה, ואחרים לקו בשיתוק . התחלת השימוש הכנסת בחיסונים כנגד נגיפי הפוליו גרמו להעלמות המחלה ממרבית מדינות העולם, ובעשור הקרוב אנו מקווים שנגיע להכרזה על ההכחדה של הנגיפים הגורמים לה.

מחלת הפוליו (poliomyelitis), המוכרת גם בשם "שיתוק ילדים" , נחשבה בהתחלה למחלה נגיפית של מערכת העצבים, אך התברר, בסופו של דבר, כי מדובר בסיבוך לא נדיר של מחלת מעיים נגיפית, שאותה גורמים קבוצה של נגיפי מעיים המכונים כיום Human enterovirus C (בעבר poliovirus) ממשפחת ה-Picornaviridae. מרבית מקרי ההדבקה בפוליו הם ללא תסמינים אופייניים (אסימפטומטיים). בקרב אלו שמפתחים סימני מחלה, המחלה מתבטאת בשלושה שלבים: המחלה הראשונית מתבטאת בעליית טמפרטורת הגוף, בכאבי ראש, בכאבי גרון ובהקאות, וכשני שלישים מהחולים בה מחלימים ממנה לחלוטין לאחר כשלושה ימים. בשליש הנותר מתפתחת עד כשבוע לאחר "ההחלמה"מחלה שניונית המתבטאת בנוקשות ובכאבים בצוואר, בגב ובגפיים (לרוב ברגליים), זאת עקב חדירת הנגיפים לחומר האפור שבמוח השדרה ומכאן שם המחלה, poliomyelitis (ביוונית polyos – אפור; myelos – מוח השדרה, הסיומת itis מציינת דלקת). גם ממחלה שניונית זו הרוב מחלים, אך מיעוט החולים נשאר עם שיתוק של שרירים ובמקרים של שיתוק שרירי הנשימה אף מוות. במקרים מסוימים עשויה לחול הטבה במצב במהלך כשנה וחצי מ"סיום המחלה". מחלה שלישונית, שההתבטאות העיקרית שלה היא היחלשות שרירים, עלולה להתרחש עשרות שנים אחרי המחלה שניונית והיא מכונה תסמונת פוסט-פוליו (Post-Polio Syndrome).


מעט היסטוריה
העדות הקדומה ביותר המיוחסת למחלה היא מצבת אבן מצרית מסביבות המאה ה-14 לפני הספירה. במצבה רואים את העיוות האופייני של הרגל הימנית הפגועה (ראו תמונה). בתחילת המאה ה-20, החלו התפרצויות של ממש ברחבי ארצות-הברית ואירופה. ההתפרצות החמורה ביותר של המחלה התרחשה ב-1916-7 בארצות-הברית, אז חלו כ-27,000 איש, מהם מתו כ-6,000 והרבה נשארו משותקים. ב-1921, חלה במחלה מי שלימים יהפוך לנשיא ארצות-הברית (1945-1933), פרנקלין דילנו רוזוולט, שאף שהסתיר את נכותו מן הציבור, דאג לעודד ולתקצב את המחקר על אודות המחלה. בין היתר הוא ייסד את "מצעד הפרוטות", March of Dimes, שבין השנים 1962-1938 גויסו בו 630 מיליוני דולרים שסייעו למחקר ולפיתוח של החיסונים שיפורטו בהמשך. משנות העשרים ועד שנות החמישים של המאה הקודמת היו התפרצויות לא מועטות ברחבי העולם, וגם בישראל. המחלה הייתה לבעיה רפואית בקנה מידה עולמי.

מצבת אבן מהמאה ה-14 לפנה"ס. רגלו הימנית של הכהן פגועה - כנראה מפוליו. 
צילום: The Ny Carlsberg Glyptothek, Denmark

פיתוח החיסון לפוליו
בשנת 1949, הצליחו ג'ון אנדרס (Enders) תומס ולר (Weller) ופרדריק רובינס (Robbins), להרבות את הנגיף בתרבית תאי כליה. הצלחה זו זיכתה אותם בפרס נובל בשנת 1954. יונאס סאלק (Salk) השתמש בשיטותיהם ופיתח, ב-1952, את תרכיב החיסון הראשון בו הוזרקו נגיפים לא פעילים ("מומתים"– IPV – InactivatedPolio Vaccine).התרכיב של סאלק, שאפשר יצירת נוגדנים כנגד נגיפי הפוליו בדם של המחוסן, היה יעיל כנגד השיתוק ומנע את התפתחות המחלה השניונית אצל המחוסנים. אבל חיסון זה לא מנע את המחלה הראשונית, ואת היות החולים נשאים סמויים של הנגיפים – לכן היו מקור להדבקה (שעלולה להוביל לשיתוק) של אנשים שאינם מחוסנים.


ב-1956 הכריז אלברט סייבין (Sabin) על הצלחתו לפתח חיסון פומי – החדרה דרך הפה – של נגיף מוחלש כנגד נגיף הפוליו ועל סדרת ניסויים המוניים בחיסון זה. החיסון של סייבין נוסה בהצלחה על 80 מיליוני ילדים ברחבי העולם  (וגם בישראל – בקיבוץ גת). באפריל 1960, חוסנו בארצות הברית 100 מיליון איש. מאז הוכנס התרכיב לשגרת החיסונים שעליה המליץ ארגון הבריאות העולמי.



התרכיב של סייבין (OPV – Oral Polio Vaccine) – פתר בעצם את הבעיה שנוצרה בתרכיב של סאלק, מכיוון שהנגיפים המוחלשים מגיעים לכל מקום שאליו מגיע הנגיף הטבעי, כולל מערכת העיכול, והם אף מופרשים לסביבה. בכך הם מקנים חסינות לחלק מהפרטים שבסביבתם, שאינם מקבלים את תרכיב החיסון.אז התעוררה בעיה אחרת: נגיפים מוחלשים נוצרים מנגיפים טבעיים עקב טיפולים מסוימים (במקרה הזה – גידול של תרביות התאים המודבקות בנגיפים בטמפרטורה גבוהה יחסית, 41°C במקום 37°C). גם התהליך ההפוך, הפיכת נגיף מוחלש לנגיף אלים, עלול להתרחש בתדירות כלשהי, גם אם נמוכה. ואכן, היו מקרים נדירים שבהם חלו אנשים במחלה בגלל תרכיב החיסון שקיבלו.



הפתרון – שילוב שני החיסונים של סאלק ושל סייבין ביחד: הראשון בהזרקה והשני בהזלפה לפה, נתן את הפתרון "הכמעט מושלם". עם זאת, באזורים שבהם המחלה כבר אינה קיימת, הפסיקו לחסן בתרכיב סייבין ונשארו רק עם תרכיב סאלק, כדי להימנע מתופעות הלוואי, בעיקר אלרגיות חריפות שלהם גורמים מרכיבי התרכיב המכיל את הנגיף המוחלש.

גם בישראל, כשנעלמה המחלה, ב-2005, הפסיקו לחסן בתרכיב סייבין. והמשיכו לבצע בדיקות שגרתיות לאיתור נגיפי פוליו בביוב של ישובים ברחבי הארץ. בשנת 2013 מצאו זן פוליו פראי בביוב של ישובים מאזור הדרום. חשוב לציין שבבדיקות שגרתיות קודמות שנעשו לפני שנים אותרו מדי פעם נגיפי פוליו מהזנים המשמשים בחיסון, אך זה צפוי, ואינו מהווה בעיה. בהמשך התברר שהנגיף מתפשט ואף אותרו כמה עשרות ילדים שנושאים את הנגיף במעיהם – ובכך בעצם מפיצים את הנגיף לביוב, ואף לילדים (ומבוגרים) אחרים שגם הם ממשיכים ומפיצים את הנגיף לביוב ולאחרים. ממצא זה החזיר את תרכיב סייבין לשגרת החיסונים, ואך נעשה מבצע של השלמה לכל הילדים עד גיל 9 (מבצע "שתי טיפות"). מאז אמורים כל ילדי ישראל להתחסן בצורה שגרתית בשלוש מנות של תרכיב סאלק (בגילאים חודשיים, ארבעה חודשים ושנה) ובארבע מנות של תרכיב סייבין (בגילאי ארבעה ושישה חודשים, שנה ושש שנים).
כיום, בזכות החיסונים של סייבין וסאלק, נעלמה המחלה מרוב האזורים בעולם, ומספר החולים יורד משנה לשנה. ב-2017 דווחו רק 22 מקרים של פוליו ברחבי העולם. ב-2018, עד היום, דווחו 12 מקרים. איגוד הבריאות העולמי מתכוון להכחיד בקרוב את הזן האחרון הפראי של הפוליו שנותר (השניים האחרים כבר הוכחדו), כפי שהכחיד את הנגיפים הגורמים לאבעבועות השחורות.


מקורות ולקריאה נוספת

פורסם באתר האינטרנטובדף הפייסבוקשל "מדע גדול בקטנה. 

מי צריך להשלים חיסונים נגד חצבת?

$
0
0

אנחנו נמצאים בעיצומה של התפרצות חצבת - כבר יש כמה מאות חולים, מאות מקרים, רבים מהם בירושלים, אבל גם במקומות אחרים. המחלה מאד מדבקת ואנחנו מוטרדים, האם אנחנו הבאים בתור. אז מי מוגן, ומי צריך לארוז את את עצמו ולהתחסן? והאם להתחסן במרפאה של קופת החולים או במרפאת מטיילים?

כרזות לחיסון נגד חצבת - בשנות ה-60 של המאה הקודמת
המקור: CDC

השלמות של חיסונים לילדים

חיסוני השגרה לילדים נגד חצבת ניתנים בגיל שנה ובכיתה א (השילוב MMRV - ביחד עם אדמת, חזרת ואבעבועות רוח), מי שחוסן בשני החיסונים - סביר להניח שהם מוגנים. אבל מה עם האחרים?

ילדים מעל גיל שנה ועד גיל 6, רצוי להקדים את החיסון השני במידת האפשר, אם עבר לפחות חודש מאז החיסון הראשון.  ניתן להשלים את המנה השנייה בטיפת חלב אם נוסעים לחו"ל.
ניתן להקדים ולחסן את הילדים בין גיל שנה לחצי שנה. אך חיסון זה יחשב כחיסון נוסף ויהיה צורך לחזור על החיסון הראשון בגיל שנה.

ילדים עד גיל חצי שנה מוגנים חלקית במידה ואמם חוסנה, אך לא בונים על כך. מי שנחשף לחולה חצבת מקבל נוגדנים (חיסון סביל). הדרך הטובה ביותר להגן עליהם - שכל הסובבים אותם יהיו מחוסנים.

השלמות של חיסונים למבוגרים
מבוגרים שלא חלו בילדותם בחצבת, ולא קיבלו שתי מנות חיסון כנגד הנגיף, מומלץ להשלים את קבלת החיסון. החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות זו מזו.
אסור לחסן נשים בהריון או אנשים עם דיכוי חיסוני.

התייחסות פרטנית לפי שנתונים 

לפני 1957 היו התפרצויות אחת לשנתיים או שלוש של חצבת - כך שמניחים שכל מי שנולד קודם - כנראה שלא התחמק ממנה. נחשבים מחוסנים באופן טבעי ולכן אינם צריכים להתחסן.

מי שנולדו בישראל בין השנים 1957 עד 1967 (מ-1963 כבר החלו לחסן בחלקים מאירופה וארה"ב - עוד לא חיסנו בארץ) תדירות התחלואה ירדה, ולא כולם חלו. מי שחלה וזוכר שכך היה (או שהוריו זוכרים....) מחוסן באופן טבעי. כל האחרים - אלה שזוכרים שלא חלו ואלה שלא זוכרים אם חלו, לאור המצב הנוכחי מומלץ להתחסן (שתי מנות בהפרש של חודש).

מ-1967, ועד 1970 התחילו לחסן בישראל, אך נתנו רק מנה אחת בגיל תשעה חודשים. היום ברור שבגיל זה החיסון לא תופס אצל כולם - כך שמי שנולד בשנים אלה נחשב כלא מחוסן (גם אם חוסן  מומלץ להשלים את שתי מנות החיסון.

מ-1971, ועד 1977 חיסנו רק רק במנה אחת בגיל שנה - כך שמי שנולד בין בשנים אלה וחוסן, מומלץ להשלים את מנת החיסון השנייה.

החל מ-1990 החלו לחסן גם במנה שנייה בגיל שנה - ובין השנים עשו גם השלמות בכיתות ו-ח. כך שכל ילידי 1978 ואילך שחוסנו בהתאם למה שמומלץ (קיבלו את שתי המנות) - מחוסנים. אלה שלא, כדאי שתתחסנו.

שימו לב. מדובר בהמלצות של המומחים בתחום. לצערי, זו לא המדיניות של משרד הבריאות. שבשלב זה ממליץ על השלמת חיסונים רק ליוצאים לחו"ל ובאזורים של התפרצות פעילה. ויש לגשת למרפאת מטיילים כדי לקבל את החיסון. 

נשים שהשלימו חיסוני אדמת לקראת הריון, חוסנו ב-MMR, חוסנו גם נגד חצבת.

אני רוצה להתחסן

כיליד 1957 שלא זוכר שחלה, רציתי אתמול להתחסן. אני מבוטח בקופת חולים מאוחדת. ובהתאם להנחיות המוקד הטלפוני של הקופה הלכתי לחדר האחיות של הקופה להתחסן. לצערי, אני עדיין לא מחוסן, כי המוקד הטלפוני הטעה אותי. מסתבר - שצריך לפנות לרופא המשפחה שייתן מרשם, לקנות את החיסון בבית המרקחת הצמוד לחדר האחיות, ורק אז לגשת לחדר האחיות. אז זה נדחה בינתיים....

לקריאה נוספת

חצבת - המחלה שלא נעלמת

 פורסם לראשונה בקבוצת הפייסבוק "מדברים על חיסונים", עודכן. 

לחיים! לשנה החדשה - על המדע שמאחורי משקאות אלכוהוליים

$
0
0

תוצאת תמונה עבור יין

3...2...1...שנה טובה! בעוד מספר שעות מאות אלפים יצאו למקומות הבילוי וירימו כוסות משקה אלכוהולי לחגוג ולציין את השנה האזרחית החדשה. אז לכבוד המאורע, בחרנו לספר לכם על המדע שמאחורי אותם משקאות, ועל היצורים המיקרוסקופיים שמאפשרים לנו "לשמח לבב אנוש".


הספירה לאחור מתקרבת ומתחלפת שנה. רבים מתנשקים ורבים אחרים מרימים ושותים כוסית (או כמה - שתו באחריות ואל תתישבו מאחורי הגה לאחר מכן!) של משקה אלכוהולי קל - יין, שיכר, בירה ואולי אף שמפניה, או כבד (ויסקי, ליקר, ערק, וודקה ואחרים). מי המיקרואורגניזמים המסייעים לנו בייצור המשקאות הטעימים האלה? (על המיקרואורגניזמים המועברים בנשיקות נספר בהזדמנות אחרת).

המולקולה הכימית שאחראית לתחושות אותם אנו חשים לאחר שתיית משקה אלכוהולי קרויה "אתנול", ומקורה, ברוב המשקאות האלכוהוליים, בתהליכי תסיסה המבוצעים על-ידי שמרי האפייה (Saccharomyces cerevisiae), או שמרים אחרים הקרובים להם. בהיעדר חמצן, הם מתסיסים את הסוכרים שבנוזל המוצא (לרוב מיץ פירות) לאתנול ולפחמן דו-חמצני. במיעוט מהמשקאות מתסיסי הסוכר לאתנול הם חיידקים, מהסוג Zymomonas.

המבנה הכימי של אתנול - דגם תלת מימדי
Benjah-bmm27, wikimedia commons

משקאות אלכוהוליים רבים התפתחו כנראה במקרה ממיצי פירות שונים, ש"זוהמו"בשמרים או בחיידקים (שלרוב נמצאים על הקליפה של הפרי), ואוחסנו במיכלים אטוּמים עם מעט או ללא חמצן. השמרים עצמם צרכו את מעט החמצן שנותר וכשזה אזל החלו השמרים בתהליך התסיסה. יין או משקה אלכוהולי אחר, טוב במיוחד, שימש כתחל (סטרטר) ליצירת המשקה הבא מאותו הסוג. כך בעצם נעשתה ברירה לא מודעת (כי באותה תקופה, לא ידעו בכלל על קיומם של השמרים) לזני השמרים "המוצלחים"יותר.

חשוב לציין שהאתנול הנוצר בתהליך התסיסה הוא בעצם פסולת רעילה של המיקרואורגניזמים והצטברותו לריכוז של 14-18% במוצר קוטלת את השמרים ומפסיקה את תהליך התסיסה. זו הסיבה שמשקאות אלכוהולים טבעיים (יין, המיוצר ממיץ ענבים, ובירה, המיוצרת מלֶתֶת) אינם יכולים להכיל יותר מכ-16% אתנול. מוצרים המכילים יותר אלכוהול - ליקרים, וודקה, ויסקי וערק, עוברים תהליכי זיקוק להגדלת ריכוז האתנול (בעברית כונו יין שרף, יי"ש, בשל תהליך הזיקוק).

תושבי מסופוטמיה והשוּמרים יצרו כנראה בירה כבר לפני 12,000 שנה. לוחית חרס מבבל שעליה מרשם להכנת בירה היא העדות הכתובה הראשונה, ועל פיה התֶחל שהוסף ללתת והמים הוא לחם אפוי חלקית (שהשמרים שבתוכו עדיין בחיים - זה מה שאנחנו יודעים היום). תחשבו על התקופה, מדובר על זמן קדום למהפכה החקלאית! הסינים הקדומים הכינו בירה מאורז, והדרום אמריקנים (לפני בוא האירופאים) - מתירס לעוס. הלעיסה המקדימה הייתה חשובה כדי שעמילן התירס יפורק לסוכר על-ידי האנזים עמילז (amylase) שברוק של הלועס.

השמרים - Saccharomyces cerevisiae - מבעד למיקרוסקופMasur, wikimedia commons

למשקאות האלכוהוליים היה תפקיד חשוב בפולחנים קדומים, הבבלים הקדישו את הבירה לאל סיריס והרומאים לאלה קרס (Ceres), שבהקשר לבירה נקראה Cerevisia - ומכאן המילה הספרדית לבירה (cerveza) וגם שם המין המדעי של השמר. הבירה היתה המשקה המועדף במשך דורות, בעיקר במסעות, מכיוון שמים לא היו תמיד בנמצא וגם כשנמצאו לעתים הם לא היו ראויים לשתייה. מסיבה זו היה הצבא הרומאי מצויד בכמויות בירה גדולות שאיפשרה את ההתקדמות המהירה (יחסית) של צבא כבד.

יין נחשב משקה האלים, ויוחדו לו האלים דיוניסוס ביוון ובכחוס ברומא. היין טופח ביוון העתיקה כבר לפני כ-6000 שנה - אז החלו לגדל ענבים מיוחדים ליין. מניחים שלפני כן הכינו יין מענבי בר. גם ביהדות ליין יש תפקיד חשוב ונהוג לקדש איתו בשבתות, חגים ואירועים. בתעשיית היין אפשר להסתמך על השמרים הטבעיים, המצויים על קליפת הענבים, אך יש ייננים המוסיפים שמרים מיוחדים. אם כל הסוכר מותסס, מתקבל יין יבש. אם חלקו נשאר, מתקבל יין מתוק. אחוז האתנול ביין מוגבל ל-14. אך במשקאות אלכוהוליים מפירות אחרים, בהם כמות הסוכר נמוכה יותר, מגיע ריכוז האתנול רק ל-7-4 אחוזים. כדי לקבל יינות מוגזים (למשל שמפנייה) מוסיפים סוכר ליין ואוטמים היטב את הבקבוקים, אז מצטבר בבקבוק הפחמן הדו-חמצני (שגורם לרעש הפקיקה הייחודי).

הבעייה המרכזית בתהליכי ייצור היין והבירה היא קילקולם, דהיינו החמצתם המהירה על-ידי חיידקים. בתעשיית הבירה פתרו חלקית את הבעייה באמצעות הוספת פרחי כשות (Humulus lupulus) לתהליך הייצור - מלבד הוספת המרירות האופיינית מעכבים פרחי הכשות את גידול החיידקים. בתעשיית היין, לעומת זאת, מצא פסטר את הפתרון - חימום של היין לטמפרטורה של 60-50 מעלות למשך כ-2 דקות - רק ב-1857. תהליך נפוץ (גם בחלב) שנקרא היום על שמו - פיסטור. לפתרון זה היה חיסרון - טעם לוואי לא רצוי ליין, ולכן הוחלף במשך הזמן על-ידי תוספת ליין המוכן של תרכובות גופרית (ביסולפיט), כחומרי שימור.

החיידקים המחמיצים את היין, מהסוגים Geobacter ו-Acetobacter, מתסיסים בתנאים בהם יש חמצן את האתנול לחומצה אצטית. החומץ שנוצר בתנאים אלה מכונה חומץ בן יין. אותם חיידקים ואחרים מעורבים ביצירת מיני חומץ אחרים.

שנה אזרחית מוצלחת לכולם. כמו כן, לרוב מומלץ לשתות מים, אבל אם כבר שותים אלכוהול - שתו באחריות ובמידה (בכל זאת, גורם ללא מעט נזקים בטווח הקצר והארוך).


לקריאה נוספת:
(1) הידעת? אלכוהול משפיע שונה על נשים וגברים  - אפרת נתיב רונן ונטלי שמש - "מדע גדול בקטנה"


לא טוב היות העטלף לבדו - בשיתוף עם סשה דנילוביץ

$
0
0

מחקר ישראלי מצא כי עטלפים החיים ביחד באותה מושבה מאכלסים בפרוותם את אותם מיני חיידקים. החיידקים האלו משתנים עם הזמן בצורה מתואמת בין העטלפים. חלק מהחיידקים מפרישים חומרים נדיפים שלהם כנראה תפקיד חשוב בתקשורת בין העטלפים.


אף יצור אינו חי לבד. כל אחד ואחת מאכלס באזורים שונים בגופו מספר גדול של חיידקים, לעיתים יותר ממספר תאי הגוף, המכונים בשם הכולל מיקרוביוטה (כלל האורגניזמים בגוף), או מיקרוביום (הגנום של כלל המיקרוביוטה). בשנים האחרונות התפרסמו לא מעט מחקרים על חשיבותם של חיידקי המעי בבני אדם וחיות מודל (בעיקר עכברים וחולדות), אבל עדיין לא ברור מה חשיבותם של יתר חיידקי המיקרוביוטה.

צילום: סשה דנילוביץ

לחיידקי המעיים תפקידים רבים שחלקם רק מתחיל להתגלות בשנים האחרונות. הם מסייעים בפירוק המזון, מייצרים ויטמינים שבעלי חיים צורכים, מווסתים תגובה חיסונית ואף מגנים עלינו מחיידקים אחרים שגורמים למחלות. פעילות לא תקינה של המיקרוביום (מקושרת גם למחלות, החל ממחלות מעיים, דרך מחלות אוטואימוניות וכלה בדיכאון והפרעות מצב רוח – אך נדרשים מחקרים רבים נוספים). מכאן שנוכחותם חשובה מאוד. מלבד חיידקי המעי, הגוף מכיל חיידקים רבים נוספים, למשל על העור או הפרווה. חיידקים אלו חשופים לסביבה החיצונית ולכן מושפעים ממנה יותר וככל הנראה גם להם תפקיד חשוב אך טרם מובן.


היום מפורסם בידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת תל אביב בהובלת פרופ'יוסי יובל בכתב-העת Nature ecology and evolution, על השוואה לראשונה בין חיידקי פרווה וחיידקי מעיים בעטלפים וכן על בדיקת השתנותם לאורך זמן. עיקר המחקר בוצע בידי ד"ר אורן קולודני וד"ר מאיה ויינברג.

במחקר, שנעשה על אוכלוסיות החיידקים של עטלפי פירות מצויים (Rousettus aegyptiacus), דגמו החוקרים את הפרווה והמעי של העטלפים והפיקו מהדגימות את כלל ה-DNA החיידקי.באמצעות טכניקות בסיסיות של ביולוגיה מולקולרית זיהו החוקרים מינים שונים של חיידקים, על פי החומר הגנטי שלהם

החוקרים דגמו את החיידקים של העטלפים במשך 13 שבועות, הן בעטלפים החיים במושבה בשבי (בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב) והן במושבה של עטלפי בר (החיים במושבה דמוית מערה בגן הזואולוגי, ממנה הם חופשיים לצאת ולחזור כאוות נפשם) כדי להבטיח שהממצאים אכן מתארים נאמנה את המצב בטבע. בנוסף, הם דגמו את פרוותם של העטלפים להמצאות חומרים כימיים נדיפים שונים כדי לבדוק את הקשר שלהם לחיידקי הפרווה.

החוקרים מצאו דמיון רב בין חיידקי הפרווה של העטלפים בתוך כל מושבה, אך לא בין המושבות. בנוסף, הם ראו שהרכב החיידקים משתנה אצל כל העטלפים במשותף. בכל נקודת זמן בה נדגמו העטלפים הרכב החיידקים שלהם דמה יותר האחד לשני מאשר להרכב של אותו פרט בנקודת זמן קודמת. כך, מבחינת חיידקי הפרווה, כל מושבה פועלת כיחידת מיקרוביום אחת, מעין "אורגניזם על".

לטענת החוקרים, הדמיון בחיידקי הפרווה הוא מאחר שהם חשופים לסביבה ולכן מושפעים מפעילותם השגרתית של העטלפים: הפרשת צואה תוך כדי תעופה הגורמת להתזתה על קירות המערה ועל פרטים אחרים, פעילויות של ליקוק עצמי והדדי של פרטים, ואכילה משותפת מהפה אחד של השני. כמו כן העטלפים נוטים לישון בגוש צפוף מאד שקשה להפריד בו בין הפרטים. ממצא חיידקי הפרווה מתאים מאד לאורח החיים של עטלפי הפירות.

בחיידקי המעיים, לעומת זאת, לא נמצאה אותה תופעה והייתה שונות גדולה בין עטלפים שונים, על אף שתזונתם כמעט זהה. להבדיל מחיידקי פרווה, חיידקי המעיים אינם חשופים לסביבה החיצונית (למעט דרך המזון שמגיע למעיים מהסביבה החיצונית) אלא רק לסביבה הפנימית של העטלפים שהיא יציבה יותר, אך גם שונה במידה מסוימת בין פרטים שונים, בהתאם למצבם הפיסיולוגי. עם זאת גם בקרב חיידקי המעי נשמר הדפוס של השתנות לאורך תקופת הניסוי.

גם החומרים הנדיפים על פרוותם של העטלפים היו דומים בין עטלפים שונים בתוך המושבה. החוקרים מצאו שלושה חומרים נדיפים שונים שאותם מייצרים ששה חיידקים החיים על פרוות העטלפים. החומרים הנדיפים שחיידקים אלו מפרישים משמשים כפרומונים – כימיקלים בעלי ריח המשמשים לתקשורת חברתית או מינית.

אם כך, העטלפים, חיידקי הפרווה והחומרים הנדיפים מתפקדים כ"אורגניזם על", אבל למה זה טוב? עטלפי פירות הם חיות חברתיות ביותר והם חיים במושבות של עשרות עד אלפי פרטים. אין להם קיום ללא קבוצת העטלפים שלהם.הם זקוקים לה להגנה, לשמירה על טמפרטורת גוף, לתזונה ועוד. בעוד אנחנו בקושי מסתדרים עם השכנים שלנו, הם בונים רשת חברתית מורכבת וארוכת שנים עם הפרטים איתם הם חיים. נראה כי חיידקי הפרווה והחומרים הנדיפים משמשים אותם לתקשורת בין הפרטים בתוך המושבה, וייתכן שגם מחוצה לה. המסקנה היא שהאקולוגיה גם היא משפיעה על המיקרוביום, שבתורו משפיע חזרה על הפרטים עצמם.

מאת: סשה דנילוביץ ודרור בר-ניר

המאמר המקורי - Coordinated change at the colony level in fruit bat fur microbiomes through time בכתב העת Nature ecology & evolution

פורסם באתרי האינטרנטוהפייסבוקשל "מדע גדול בקטנה" - 10 בדצמבר 2018



מרפואה עממית לדחיית הקץ?

$
0
0

חוקרים מצאו כי חיידק חדש למדע, שבודד מאדמה ששימשה ברפואה העממית האירית לריפוי מכאובים, הצליח לעכב גדילה של שלושה מששת זני החיידקים הבעייתיים בבתי החולים בעולם. ככל הנראה בשל הפרשת חומרים אנטיביוטיים שהוא מייצר - השלב הבא יהיה להצליח לבודד אותם ולראות כיצד יתפקדו בגוף השלם.

מושבה של חיידק מהסוג Streptomyces מהאדמה בבוהו
Youngbohemian, Wikipedia

על קץ עידן האנטיביוטיקה המתקרב כבר סיפרנו לכם בעבר. מספר לא קטן של חיידקים, רבים מהם בבתי חולים, עמידים לחומרים האנטיביוטיים שבשימוש נרחב. כל אנטיביוטיקה חדשה דוחה בקצת את קץ העידן: העמידות כלפיה (שמקורה במיקרואורגניזמים היצרניים או בשכניהם), בתנאים של שימוש ממושך באותה אנטיביוטיקה ובאנטיביוטיקות אחרות מתפשטת, תוך מספר קטן של שנים, כתוצאה מברירה של חיידקים עמידים, גם לחיידקים גורמי מחלות. כך שכבר פחות משתלם ליצרני התרופות למצוא ולפתח תרופות אנטיביוטיות חדשות. שישה מהפתוגנים הללו, המכונים בראשי התיבות ESKAPE, מהווים בעייה ממשית בבתי חולים ברחבי העולם – כזו ההורגת מספר רב של אנשים.

המקור למרבית החיידקים והפטריות המייצרים חומרים אנטיביוטיים הוא באדמה. רבים מהחיידקים היצרנים משתייכים לקבוצת חיידקים קוריים המכונים אקטינומיצטים, בעיקר, אך לא רק, לסוג Streptomyces.

צוות משותף של חוקרים מאוניברסיטת סוונסי הבריטית והמכון ע"ש רוג'ר בוסקוביץ'בקרואטיה, בודד בשנת 2015 חיידק חדש וריחני מהסוג Streptomyces, שלא היה מוכר למדע. החיידק בודד מאדמה בסיסית (pH מעל 7) ועתירת רדון מאזור בוהו (Boho) שבצפון אירלנד – לה מייחסים המקומיים תכונות ריפוי. המקומיים נוהגים להצמיד מעט מהאדמה עטופה בבד לפצע, שיניים כואבות, ואף מתחת לכרית של החולה, למשך 9 ימים, ובתום השימוש מחזירים את האדמה למקומה.

מושבה של  S. sp. myrophoreaמהאדמה בבוהו
Youngbohemian, Wikipedia

החיידק שקיבל בינתיים שם זמני, S. sp. myrophorea, (מילולית – "נושא ריח") גדל בתנאי מעבדה בסביבה בסיסית ביותר, pH10.5. בנוסף, החוקרים מצאו כי הוא עמיד ל-28 מ-36 האנטיביוטים שבשימוש קליני. חשיבותו העיקרית: בתנאי מעבדה עיכב החיידק גידול של של שלושה מחיידקי ה-ESKAPE: מה שמעלה את השאלה, האם החיידק הזה הקנה לאדמה את יכולת הריפוי שלה? ועכשיו על המדענים לבודד, בשיטות ביוכימיות וגנטיות, את החומרים הפעילים מתוך החיידק. לבדוק את בטיחותם ויעילותם בחיות מודל (לרוב עכברים) ובבני אדם מדובר בתהליך ממושך שיכול לקחת שנים ארוכות. שבסופו אולי נוסיף לעידן האנטיביוטי מספר שנים.

לקריאה נוספת

המאמר המקורי - A Novel Alkaliphilic Streptomyces Inhibits ESKAPE Pathogens - בכתב העת  Frontiers in microbiology

פרדוקס בתי-החולים וסוף עידן האנטיביוטיקה - בבלוג זה

מנסים לדחות את סוף עידן האנטיביוטיקה - מור ארבל - מדע גדול, בקטנה

חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה במהירות - בבלוג זה


פורסם באתרי האינטרנטוהפייסבוקשל "מדע גדול בקטנה" - 23 בינואר 2019

ה-24 במרץ - יום השחפת העולמי

$
0
0

שחפת היא מחלה מדבקת מאד, המועברת דרך דרכי הנשימה. כל שנה מתגלים בין תשעה לעשרה מיליון חולים חדשים בשנה וכשליש מתוכם, כשלושה מיליון איש, מתים ממנה כל שנה, רובם ממדינות העולם השלישי. שתי סיבות עיקריות גורמות למצב זה: הדבקה משותפת עם נגיף ה-AIDS, שבעקבותיה החולה לא שורד, והשנייה, התפתחות של זני חיידקים הגורמים לשחפת, שעמידים למרבית התרופות הקיימות.

השחפת מלווה את האדם לפחות 10,000 שנה. העדויות הקדומות ביותר לקיומה נמצאו בשלדים מהתקופה הנאוליתית ובמומיות חנוטות ממצרים. קיימת מחלה דומה בבקר, וסבורים שהמחלה "קפצה"לאדם לאחר שהחל לביית את הבקר לצורך ייצור חלב..

כל עוד בני האדם חיו בקבוצות קטנות, היו התפרצויות מקומיות של המחלה וכך היא לא היוותה בעיה חמורה. הצפיפות שנוצרה בעקבות מהמהפכה התעשייתית ותהליכי העיור גרמה להתפשטות השחפת, ובמאות ה-17 וה-18 אחד מכל ארבעה אנשים מת ממנה!

שחפת באה לידי ביטוי בחלקים שונים בגוף האדם: בָּרֵיאוֹת, בעצמות, במערכת העצבים ובעור. רק במחצית המאה ה-19 נתגלה שמדובר בגורם מחלה אחד ובביטויים שונים של אותה מחלה. ב-1882, זיהה רוברט קוך (Koch) את גורם המחלה, החיידק Mycobacterium tuberculosisוהוכיח שהוא הגורם לה - על גילוי זה הוענק לו פרס נובל לרפואה (1905).


צילום רנטגן של ריאות נגועות בשחפת. הגידול מסומן בחיצים
המקור: CDC
.

אפשר להידבק בשחפת כתוצאה מחשיפה לחיידק בודד! ואולם רק 15%-5% מהנחשפים מפתחים מחלה. החיידקים חודרים לרֵיאות ויוצרים שם מוקדים גבשושיים, ואז מתפתחת דלקת הגורמת להצטברות של תאי דם לבנים רב גרעיניים (תאי ענק). הנוגדנים המתפתחים נגד החיידקים מסייעים להם להיבלע על ידי מקרופג'ים - שם הם ממשיכים להתרבות! בילדים, השלב הזה עובר ללא סממנים חיצוניים.

אם המוקד הגבשושי לא מחלים, מוסיפים החיידקים להתרבות במאקרופג'ים המצטברים במרכז המוקד ונוצרות גרנולומות (גרנולומה - מבנה הנוצר על ידי הצטברות מקרופג'ים סביב גוף המזוהה על-ידי המערכת החיסונית כגוף זר, ומיועד לבודד ולחסום אותו, גם אם אי אפשר להשמידו). במרכז, התאים מתים מחוסר חמצן ונוצר נמק, ממנו מתפרצים חיידקים לדם, ומשם לרקמות אחרות.
חיידקי Mycobacterium tuberculosis במיקרוסקופ אלקטרונים
צילום:  CDC/ Dr. Ray Butler  


אם המוקד מחלים, כפי שקורה אצל מרבית הילדים - נשארים חיידקים "רדומים"בתוך המקרופג'ים אפילו עשרות שנים, והמחלה מתפרצת שוב בגיל מבוגר, כשמערכת החיסון נחלשת. קיימות הערכות שכשליש מאוכלוסיית העולם נושאת את החיידק במצב הרדום.

ב-1921 פותח החיסון הראשון כנגד גורמי המחלה, BCG. בהמשך, נמצאו כמה תרופות שאִפשרו לטפל בחולים, ובשנות ה-50 של המאה הקודמת נוצר הרושם המוטעה שאפשר להתגבר על המחלה. ב-1993 הכריז ארגון הבריאות העולמי על שובה של השחפת לרשימת המחלות החוזרות. וב-2006 הוכרז על מבצע לעצירת המחלה, שעדיין לא התממש.

החיסון שפותח ב-1921 על-ידי אלברט קלמט (Calmette) וקמיל גוארין (Guerin), התבסס על חיידקי Mycobacterium bovis, הגורמים לשחפת בפרות ובבני אדם. החיידקים הוחלשו במשך 13 שנה על ידי 230 העברות במצעים מלאכותיים. חיסון זה לא מנע הדבקה, אך אִפשר למחוסן להתמודד בקלות עם השלב הראשוני של המחלה, ומנע את השלבים הבאים. חיסון זה היה בשימוש נרחב, ואכן תרם להורדת מספר מקרי המחלה בעולם, אבל החסינות שהוא הקנה למטופלים היתה קצרת מועד (עד 10 שנים). בעייה נוספת שנוצרה היתה המחלה בחולי/נשאי HIV, ולכן תרכיב זה נמצא בשימוש כיום רק במקומות בהם השחפת נפוצה. כיום מחפשים אלטרנטיבה טובה, שתקנה חיסון ממושך יותר, שתעזור להתגבר על המחלה באופן מוחלט.

המשוחף (והמצורע) הירושלמי מהמאה הראשונה
ולסיום, בחלק התחתון של גיא בן הינום בירושלים נמצא בית הקברות הקדום, מהמאה הראשונה, המכונה "שדה הדמים" (בארמית – "חֲקֵל-דָּמָא"). באחת ממערות הקבורה, ליד קברו של חנן הכהן, שכיהן ככהן גדול בשנים 15-6, נמצא קבר אטום, ובו גופה עטויה בתכריכים, ולא בתוך גלוסקמה, כמקובל באותם ימים לאנשים חשובים אלה. החוקרים צ'רלס גרינבלט ומרק שפיגלמן מהאוניברסיטה העברית לקחו מהתכריכים דגימות DNA ובדקו נוכחות של גורמי מחלות שונים. כך התגלה שהמת היה חולה גם בשחפת וגם בצרעת, וזו כנראה הסיבה לצורה החריגה של קבורתו.


תרשים של מיקום הגופה בקבר
שמעון גיבסון, האוניברסיטה העברית

רשומה זו מבוססת על רשומות קודמות בנושא:  

פורסם באתר הפייסבוק: מדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה

שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם – 28-21 בינואר

$
0
0

סרטן צוואר הרחם הוא אחת ממחלות הסרטן הנפוצות בנשים. ניתן להקטין את התחלואה והתמותה ממנה על ידי אבחון מוקדם בבדיקות שגרתיות. החיסון נגד גורמי המחלה, נגיפי הפפילומה (papilloma), מאפשר להקטין משמעותית את היקפי התחלואה, ולסייע בהכנסת המחלה לספרי ההיסטוריה.

תאים מבדיקת פאפ - לאבחון גידולים בצוואר הרחם. משמאל תאים תקינים, מימין תאים מודבקים בנגיפי פפילומה.
המקור: Ed Uthman, Flicker

כחצי מיליון נשים ברחבי העולם חולות מדי שנה בסרטן צוואר הרחם. בישראל מאובחנות כל שנה כ-200 נשים. כמחצית מהחולות מתות מהמחלה. סימנים מוקדמים שעלולים להעיד על התפתחות מחלה מאובחנים לרוב בבדיקות שגרתיות: הראשונה, בדיקת פאפ, בה נוטלים דגימות ממספר אזורים בצוואר הרחם, וצופים בדגימות במיקרוסקופ. אם מתגלים תאים חשודים, סוקרים באמצעות מיכשור אופטי (קולפוסקופיה), ודוגמים ביופסיה מאזורים חשודים. אך יכולים לקרות מקרים בהם באופן מקרי לא נדגם אזור שבו יש תאים שאינם תקינים. לפיכך, תוצאה שלילית בבדיקה אינה אומרת בוודאות שאין נגע ראשוני. השנייה, (מתבצעת רק בחלק מקופות החולים בארץ) נקראת פאפ נוזלי, בה מאותר DNA של נגיפי הפפילומה מנוזלים שנאספו מצוואר הרחם.

נגיף פפילומה אנושי במיקרוסקופ אלקטרונים
המקור: Laboratory of Tumor Virus Biology NIH

הביטוי הראשוני של המחלה הוא בדימומים ממושכים מהנרתיק (לרוב לאחר קיום יחסי מין) וכאבים באזור הבטן התחתונה. מרבית מקרי סרטן צוואר הרחם נגרמים על ידי מספר זנים של נגיפי הפפילומה המועברים במגע מיני, אפילו חלקי. נגיפים אלו עלולים לגרום למחלות סרטניות נוספות – בלוע, בגרון, בפין, בנרתיק ובפי הטבעת. תבינו לבד איך הם מגיעים לשם.

הנשאים של הנגיפים לרוב אינם מודעים לכך, והם מפיצים את המחלה לשותפיהם ליחסי המין, כולל ביחסי מין חלקיים או מוגנים (שימוש בקונדום אינו מונע הדבקה). כמעט כל מי שפעיל מינית נדבק בהם בשלב כלשהו, והוא נשאר נשא של הנגיף כשנתיים. הדרך היעילה להימנע מלהידבק ולהדביק את השותפים ליחסי מין היא להתחסן בגיל צעיר, לפני שמתחילים לקיים יחסי מין.

בארץ מחסנים כיום בחיסון גרדסיל – המכיל את שני הזנים המסרטנים 16 ו-18, אשר אחראים לכ-70 אחוזים ממקרי הסרטן, וכן שני זנים נוספים, (6, 11) הגורמים ליבלות (קונדילומה). בקרוב יעברו לחיסון בתרכיב גרדסיל 9 שיכיל חמישה זנים מסרטנים נוספים (31, 33, 45, 52, ו-58. הגורמים ביחד לכ-13% נוספים – ביחד 83%). מדובר בחיסון "מומת"המכיל רק חלבוני מעטפת (L1) של הנגיפים.

החיסון נחשב למאוד בטוח ויעיל וכבר רואים ירידה בנגעים טרום סרטניים במדינות רבות בעולם בהן מחסנים כבר כעשור ויותר. את ההפחתה במקרי סרטן צוואר הרחם נראה רק בהמשך הדרך, כשיותר נתונים מקיפים יאספו. נקווה שבזכות החיסונים, בשילוב בדיקות השגרה וגילוי מוקדם, נגיע ליום שהמחלה תישאר יחד עם האבעבועות השחורות, בספרי ההיסטוריה הרפואית.

תאים מבדיקת פאפ – לאבחון גידולים בצוואר הרחם. משמאל תאים תקינים, מימין תאים חשודים כמודבקים בנגיפי פפילומה. המקור: Ed Uthman, Flicker

לקריאה נוספת

על סרטן צוואר הרחם וה-HPV, אתר ארגון הבריאות העולמי

 סרטן צוואר הרחם– האגודה למלחמה בסרטן 

 ניצחון החיסון את הסרטן– מור ארבל – מדע גדול, בקטנה

 על נשאות בפה של נגיפי פפילומה– דרור בר-ניר – על חיידקים נגיפים ושאר ירקות





 פורסם באתר הפייסבוקובאתר האינטרנטשל מדע גדול בקטנה - ינואר 2019


כהשטן מחייך - אתם ממש לא - על מחלת הצפדת

$
0
0

לאחרונה התפרסם בתקשורת סיפורו של הילד מאורגון שחלה לפני שנתיים במחלת הצפדת (טטנוס), ושרד בזכות הטיפול רפואי (היקר מאד...) שקיבל.

נפצעתם, שריטה קלה, ואולי אף פצע יותר עמוק, אתם לא ממש מתייחסים. אולי אתם חובשים ומחטאים קצת את הפצע ונותנים לו להחלים לבד. לאחר כמה ימים אתם מרגישים כאבים בכל מיני אזורים בגוף - הלסת כואבת, העורף מתקשה, קשה לכם לבלוע. אתם לא מחייכים, אך שרירי הפה מתכווצים נגד רצונכם ואתם נראים כאילו מחייכים. אתם לא יכולים להפסיק לחייך ואתם עכשיו ממש מבוהלים - כי זה החיוך של השטן...


חולה טטנוס - ציור של סיר צ'רלס בל - 1809
כך מתחילה המחלה הקרויה בעברית צפדת או פלצת, המוכרת יותר בשמה הלועזי טטנוס (tetanus). המחלה מכונה גם "חיוך השטן" (Devil's smile) ו"מוות בשבעה ימים" (The seven day death) - מחלה קשה שללא טיפול בזמן מסתיימת בכ-40-20 אחוזי תמותה, ועם אבחון מהיר וטיפול בבית חולים מצויד היטב ניתן לשרוד ולאחר מספר חודשים להשתקם ולחזור ברוב המקרים לתפקוד נורמלי. בעולם השלישי, שם אין ציוד מתאים בבתי החולים, התמותה גבוהה בהרבה. שם גם מתים רבים מהילודים כתוצאה מתחלואה בטטנוס מיד עם לידתם.


בזמן הפציעה חודרים לפצע הפתוח נבגים של חיידקי Clostridium tetaniביחד עם חיידקים נוספים. מספר ימים (21-3) לאחר סגירת הפצעים מתפתחים בהם, בעזרת החיידקים הנוספים, תנאים אל-אוירניים המאפשרים לחיידקי הצפדת לנבוט, לשגשג ולהפריש רעלנים. הרעלנים מתפשטים ממקום הזיהום דרך הדם ונצמדים לשרירים, ומונעים מהם את שחרור הכיווץ. ההתכווצויות של השרירים מחמירות ועלולות לגרום לשבירת עצמות ואף לחנק כתוצאה מהפסקת הנשימה.


צילום דרך מיקרוסקופ של חיידקים ונבגים של Clostridium tetanii, הגורמים למחלה. - המקור: CDC, 1979


תרכיב החיסון נגד המחלה, הקיים כבר משנות ה-20 של המאה ה-20, כולל את הרעלן העיקרי של החיידקים, tetanospasmin, שעבר טיפול כימי (בפורמלין) שמנטרל את פעילותו, אך שומר על תכונותיו האנטיגניות (הוא מזוהה על-ידי מערכת החיסון כמו הרעלן המקורי). בישראל החלו לחסן בשנת 1955.


חיסוני השגרה (כחלק מהחיסון המשולש החיידקי – קרמת, צפדת ושעלת) ניתנים בגיל חודשיים, ארבעה חודשים, חצי-שנה, שנה, כיתה ב, כיתה ח, ובזמן הגיוס לצבא. ההנחיות למבוגרים הם להתחסן שוב כל 10 שנים, וכשמדובר בפציעה חמורה להתחסן שוב אם עברו חמש שנים. החיסון מומלץ גם לנשים בהריון, בסביבות השבוע ה-30 כדי להגן על הילוד/ה בעיקר מפני שעלת.



המחלה עלתה לאחרונה לכותרות במרץ 2019, כאשר פורסם בדיעבד סיפורו של ילד בן 6 ממדינת אורגון שבארצות הברית שחלה בצפדת לפני כשנתיים (ב-2017) לאחר שנחתך קלות במצחו בחווה של הוריו. הם חיטאו וחבשו את הפצע בבית. הם כלל לא הגיעו למרפאה. נקודה חשובה נוספת - הם לא חיסנו את הילד בחיסוני השגרה.



ששה ימים אחרי הובהל הילד באמבולנס אווירי לבית החולים בפורטלנד. לטיפול במחלת הצפדת - מקרה ראשון של צפדת במדינה לאחר כ-30 שנה. הוא הוכנס לטיפול נמרץ וחובר למכשירים במשך שבועות שלמים - בחשכה ועם אטמי אזניים. כי למרות כל התרופות שקיבל, כל תזוזה בסביבה וכל רעש אקראי היו גורמים לכל גופו להתכווץ ולכאבים נוראיים. הרופאים, התרופות (ביניהן נוגדנים כנגד הרעלן, ואנטיביוטיקה כנגד החיידקים) והמיכשור הצליחו להציל אותו. עלות הטיפול הרפואי עבר את 800,000 דולר. לאחר הטיפול הוא עבר שיקום ממושך של כשלושה וחצי חודשים, שבעקבותיו יכול היה לשוב לביתו.



למרות נסיונות הרופאים לשכנע את ההורים לחסן את הילד, כנגד צפדת ושאר חיסוני השגרה, הם התעקשו בסרובם. הילד עלול לחלות בצפדת שוב... להבדיל ממחלות אחרות, שהמחלה מחסנת מפני תחלואה חוזרת, זה לא המקרה כאן.



הצפדת כמעט ולא מוכרת לנו כי רובנו מחוסנים נגדה החל מגיל חודשיים. כך שמה שמתואר למעלה קורה רק ללא מחוסנים. ואכן, עשרות שנים לא היו בארץ מקרים של טטנוס. בעשור האחרון היו שלושה חולים בוגרים: 

ב-2013 אושפזה בטיפול נמרץ בבית החולים לניאדו בנתניה אשה בת 81, כחודש לאחר שנפצעה בגינתה, ולפצע חדר חול. כנראה שהיא חוסנה בעברה, אך הרבה יותר מ-10 שנים לפני הפציעה. ב- 2016 אושפז בטיפול נמרץ של בית החולים איכילוב עובד זר מאריתראה, בן 30, שהובא לבית החולים במצב של נוקשות שרירים ופרכוסים. 10 ימים קודם לכן הוא נדקר ממסמר. ב-2018 אושפז בטיפול נמרץ בבית החולים ברזילי באשקלון פליט מסודן, תושב קרית מלאכי, כחודש לאחר שנפל מאופניו ופצע את כף ידו בנפילה. שניהם לא חוסנו בארץ, ובמדינת מוצאם לא מחסנים. את שלושתם הצליחו להציל.


ילוד שלקה בצפדת כמה ימים לאחר הלידה - CDC, 1975

מחלת הצפדת היא מחלה קטלנית מאד, במיוחד בעולם השלישי, ומאד לא נעימה לשורדים אותה. היא כמעט ולא קיימת בזכות החיסון כנגד הרעלן המופרש של החיידק הגורם למחלה. שימו לב. החיידקים הגורמים למחלה נמצאים מסביבנו כל הזמן, ואם יגיעו לפצע של אדם לא מחוסן, יגרמו בו למחלה. הקפידו לחסן את ילדיכם בהתאם ללו"ז שנקבע על-ידי רשויות הבריאות ודאגו לחסן את עצמכם אחת ל-10 שנים. ואם נפצעתם פציעה עמוקה, ועברו למעלה מחמש שנים מאז שהתחסנתם, התחסנו שוב.



כן - היד תכאב לכם כשלושה ימים לאחר החיסון - זו תופעת הלוואי העיקרית והנפוצה של החיסון. אבל זה בהחלט שווה את זה.


מקורות וקריאה נוספת

על מחלת הצפדת - באתר ה-CDC
באתר ארגון הבריאות העולמי

צפדת - טטנוס - באתר משרד הבריאות
כתבה של חדשות 2 מ-2013 - על חולת צפדת בת 81

כתבה מ-YNET מ-2016 - על חולת צפדת בן 30

כתבה מ-Doctors only מ-2018 - מחלת טטנוס פעילה בפליט סודני

פורסם באתר הפייסבוק - מדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה

היסטוריה של חיסונים - על קצה המזלג

$
0
0

השבוע סערה הרשת בגלל סרטון שהעלתה מתנגדת חיסונים, ללא השכלה רלוונטית לתחום, באתר של רשת (הסרטון הורד לאחר כיממה). אז כדאי שנכיר קצת באיזה חיסונים מדובר, ועל ההיסטוריה שלהם וחשיבותם במניעת מחלות קטלניות


אבעבועות שחורות (Smallpox)
אבעבועות השחורות היתה מחלה מדבקת נוראה שקטלה, בהתאם לנסיבות, בין 20 אחוזים ל-60 אחוזים מהחולים בה.בתרבויות מסוימות, ילדים לא קיבלו את שמם אלא אם החלימו ממנה (פחות מ-20 אחוזים). לרבים מהשורדים נותרו צלקות מכוערות וכשליש מהם לקו בחירשות או בעיוורון. זו המחלה הראשונה שנכחדה מהטבע, ב-1978, בין היתר בזכות החיסון היעיל שהיה כנגדה. החיסון פותח לראשונה בשנת 1796 כשהרופא הבריטי אדוארד ג'נר (Jenner - "אבי תורת החיסון") יישם תצפיות (שלו ושל אחרים), שהראו שמי חלה באבעבועות הבקר לא חלה באבעבועות שחורות. הוא מיצה חומר מאבעבועות הפרות, מבלי לדעת מה יש בתוכו, והכין תרכיב שאיתו חיסן ילדים בריאים, והדביק אותם באבעבועות שחורות. הם לא חלו.

כלבת (Rabies)
ב-1885, הצליחו אמיל רו (Roux) ולואי פסטר (Pasteur) לחסן כנגד מחלת הכלבת. הם ייבשו מוחות שדרה של ארנבות חולות, וחיסנו בעזרתם כלבים. ב- 1885, כשהגיע אליהם הילד ג'וזף מייסטר (Meister), שננשך על-ידי כלב חולה. הם הזריקו לו את החיסון שפיתחו - והילד ניצל. הם הצילו גם הנער ז'אן-בפטיסט ז'ופיל (Jupille). החיסון פתח עידן חדש ביחסי בני האדם עם המחלה הנוראית הזו.

קרמת (אסכרה, Diphtheria) וצפדת (Tetanus)
ב-1901 קיבל אמיל פון -ברינג (von Behring) את פרס נובל לרפואה על גילוי הבסיס הפיזיולוגי להתחסנות ועל ופיתוח חיסון נגד הרעלן של חיידקי הקרמת - המחלה שקטלה את מרבית הילדים באותה תקופה. בשיטה דומה הוא פיתח החיסון נגד רעלן הצפדת (טטנוס). בזכות החיסונים כמעט ונעלמו שתי המחלות. מדי פעם מופיעים מקרים בודדים באנשים שאינם מחוסנים.

אין תיאור זמין לתמונה.
עומדים בתור להתחסן נגד פוליו בסן-אנטוניו, בטקסס, ב-1962.
המקור: CDC/Stafford Smith

פוליו (Poliomyelitis, מוכרת גם כ"שיתוק ילדים" - Infantile Paralysis)
פוליו היא סיבוך לא נדיר (כאחד מאלף), של מחלת מעיים נגיפית, שגורם לחולים לשיתוק ממושך, ולפעמים בלתי הפיך, של שרירים ואף מוות. ההתפרצות החמורה ביותר של המחלה התרחשה ב-1916-7 בארצות-הברית, אז חלו שם כ-27,000 איש, מהם מתו כ-6,000 והרבה נשארו משותקים. המחלה היתה לבעיה רפואית בקנה מידה עולמי. ב- 1949, הצליחו ג'ון אנדרס (Enders) ועמיתיו, להרבות את נגיף הפוליו בתרבית תאים. הצלחה זו זיכתה אותם בפרס נובל לרפואה בשנת 1954. עבודתם איפשרה ליונאס סאלק (Salk) לפתח, ב-1952, את תרכיב החיסון המוזרק.

התרכיב של סאלק מנע את התפתחות השיתוק אצל המחוסנים, אך לא מנע את מחלת המעיים בהם, ואת היותם נשאים המדביקים פרטים לא מחוסנים. אלברט סייבין (Sabin) פיתח תרכיב של נגיפים מוחלשים, המוזלפים דרך הפה, שמונעים את מחלת המעיים והנשאות. אך לחיסון זה היתה תופעת לוואי נדירה - מקרים שבהם חלו אנשים במחלה בגלל תרכיב החיסון. הפתרון - שילוב שני החיסונים: קודם החיסון של סאלק, במספר מנות, בהזרקה, ורק אחר-כך, דרך הפה, החיסון של סייבין. בזכות החיסונים של סייבין וסאלק, נעלמה המחלה מרוב האזורים בעולם, ומספר החולים יורד משנה לשנה. ומקווים להכחיד את המחלה בעשור הקרוב (זן אחד מתוך שלושה כבר הוכחד).

חצבת (Measles)
מחלה נגיפית, מידבקת מאוד, שסיבוכיה הקשים, ולעתים קטלניים, מופיעים בכ־20 אחוזים מהחולים: שלשולים, דלקות אוזניים, דלקות ריאה, דלקות מוח. נשים הרות מפילות או יולדות מוקדם. התמותה מהמחלה מגיעה ל־1־2 מקרים ל־1,000 חולים. דלקת מוח ייחודית (SSPE) מופיעה לעיתים 5־15 שנים לאחר ההחלמה, ומתבטאת באובדן זיכרון, הפרעות מוטוריות, פרכוסים ומוות. בעולם השלישי, התמותה מגיעה ל־25 אחוזים. ביבשת אפריקה מתים מחצבת כמיליון ילדים בשנה. שילוב המחלה עם מחסור בוויטמין A גורם לעיוורון בילדים רבים באפריקה.

ג'ון אנדרס וצוותו בודדו ב־1954 את הנגיף והצליחו לגדלו בתרבית תאים. הם פיתחו נגיף שאיבד את יכולתו להתרבות ביעילות תאי אדם, ומשמש כחיסון לאנשים בריאים – נגיף חי מוחלש. אסור לחסן איתו פגועי מערכת חיסון ונשים הרות.

אבעבועות רוח (Chickenpox) ושלבקת חוגרת (Zoster) שני שלבים של אותה מחלה.
אבעבועות רוח היא מחלה מידבקת שמתאפיינת בפריחה, שמתפתחת לשלפוחיות מלאות נוזל שקוף. הפריחה מאוד מגרדת. בהמשך, מופיעים כיבים בפה, בנרתיק ובעיניים. הסיבוכים: זיהום חיידקי הגורם לצלקות, דלקת מפרקים, דלקת ריאות, דלקת במוח, מיעוטם מסתיימים במוות (בארץ - 2-1 מקרים בשנה). שלבקת חוגרת - פריחה דומה לזו של אבעבועות לאורך עצב מסויים, מלווה בכאבים קשים וממושכים, מתרחשת בין ארבעים לשמונים שנה לאחר ההחלמה ב-20%-10% מהחולים. בשני העשורים האחרונים נכנסו שני חיסונים חדשים לחיסוני השגרה: תרכיב חיסון נגיף חי מוחלש שניתן לכל הילדים בגיל שנה ובכיתה א. ותרכיב נוסף, המיועד לגילאי 50 ומעלה ומונע שלבקת חוגרת. כנראה שיתאפשר באמצעותם להכחיד את המחלה תוך מספר עשורים.

דבר הבקר (‏Rinderpest, Cattle plague)
ב-2011 נכחדה, בזכות חיסון (נגיף מוחלש), מחלת דבר הבקר - מחלה נגיפית מגפתית בבקר ותאו, עם שיעורי תמותה גבוהים מאוד. אמנם המחלה אינה מידבקת לאדם, אך היא גרמה בעבר לרעב ולתמותה ממנו באזורים חקלאיים.

מוריס הילמן (Hilleman) מחברת מרק (Merck)
כשמדברים על חיסונים, חשוב לציין שמו של מוריס הילמן , שלזכותו פיתוח של 40 חיסונים שונים, שמונה מהם ניתנים בחיסוני השגרה גם היום: חצבת, חזרת (Mumps), דלקת כבד נגיפית (Hepatitis A), דלקת כבד נגיפית (Hepatitis B), אבעבועות רוח, דלקת חיידקית של קרום המוח (Meningococcal Meningitis), דלקת ריאות סטרפטוקוקלית ונגד חיידק ה-Haemophilus influenzae (הגורם לדלקת קרום המוח בילודים ודלקות אזניים בילדים). הוא נחשב כיום לאדם שהציל מיליוני ילדים ואיפשר להם הגיע לבגרות.

מחלות נוספות שנגדן יש חיסון
בנוסף למה שהזכרנו עד כאן יש גם חיסונים נגד: שעלת (Pertussis), שחפת (Tubeculosis), טיפוס (Typhus), אדמת (Rubella), רוטה (Rota), שפעת (Influenzae, Flu) ומחלות נוספות. ב-2006 נכנס לחסוני השגרה החיסון כנגד נגיפי הפפילומה, הגורמים למחלות סרטניות שונות. במעבדות רבות ברחבי העולם מנסים חוקרים רבים לפתח חיסונים למחלות נוספות, למשל, אבולה (Ebola) וזיקה (Zika).

בעקבות החיסונים ירדה התחלואה והתמותה במחלות רבות בצורה מאד משמעותית. וכולנו מקווים שבקרוב נצליח להכחיד גם מחלות נוספות, כשהראשונה שבהן תהיה כנראה מחלת הפוליו.

חשיבות החיסונים
הצלחתם של החיסונים היא גם בעוכריהם. אנשים לא מכירים את המחלות ואת נזקיהם והם עלולים להתפתות לוותר על החיסונים. קיימים גם שרלטנים ומומחים מדעת עצמם שמתנגדים לחיסונים ולטיפולים רפואיים אחרים ש"בזכותם"אנו רואים היום התפרצויות של שעלת, חצבת, אבעבועות רוח, ומחלות נוספות.

יש תופעות לוואי לחיסונים, רובן המכריע חולפות תוך זמן קצר. ולעתים נדירות המתחסנים נפגעים מהם, אבל הסיכון להפגע מהמחלה עצמה הוא הרבה יותר גבוה. חומרת תופעות הלוואי מהחיסונים בדרך כלל קטנה משמעותית מסיבוכי המחלה עצמה.

האם אתם רוצים לראות את המחלות האלה מסתובבות בינינו?

התחסנו, הגנו על עצמכם ועל היקרים לכם. וזכרו שיש בינינו גם אנשים שמסיבות שונות, רפואיות וגילאיות, אינם יכולים להתחסן. אם כולם מסביבם יהיו מחוסנים (חיסון העדר), גם הם יהיו מוגנים.


פורסם באתר האינטרנט "מדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה", יולי 2018



נגיפי מדוזה המאבנים אמבות

$
0
0

נגיפי ענק חדשים למדע


במיתולוגיה היוונית מספרים לנו על מדוזה - נערה יפיפיה ומתולתלת, שאתנה קיללה אותה, בעקבות נסיבות שנויות במחלוקת (שאינן מדעיות....) עם אל הים פוסידון, והפכה אותה לדמות מפלצתית, שכל מי שהביט בה ישירות הפך לאבן.....

File:Medusa.jpg
מדוזה המיתולוגית - ציור של ארנולד בוקלין  - 1878
מהמוזיאון הלאומי הגרמני בנירנברג

בבוץ של מעיינות חמים ביפן, גילתה קבוצת המחקר של מסהרו טקמורה (Takemura) מאוניברסיטת טוקיו, נגיף ענק חדש חדש המשתכפל באמבות Acanthameobe castellanii, האמבות המתות מתבקעות ותכולתן מתפזרת בסביבה, אך האמבות השורדות את המתקפה הנגיפית, "מתאבנות" - מתקשות,  וזו הסיבה  שטקמורה קרא לנגיפי הענק החדשים נגיפי מדוזה - Medusavirus.

קטרו של הנגיף החדש הוא 260 ננומטר, לו קופסית איקוזהדרית בת 277 קפסומרים וממנה בולטים 2660 זיזים (spikes). הגנום הנגיפי הוא DNA דן-גדילי שארכו 381k זוגות בסיסים המקודדים ל-461 אפשרויות חלבוניות, 86 מהם מקורן באמבה או ביצורים איקריוטיים אחרים, והם כוללים את חמשת ההיסטונים ופולימרז DNA אחד. 279 מהם (61%) מקודדים לחלבונים לא מוכרים. גם האמבה אימצה גנים נגיפיים, וביניהם אף את הגן המקודד לקפסומר הנגיפי, לתוך הגנום שלה.
דגם תלת ממדי של נגיף המדוזה
Yoshikawa et al - Journal of Virology


החוקרים סבורים שיחסי הגומלין בין האמבה לנגיפים הם עתיקים מאד, וכך התאפשר במהלך האבולוציה מעבר הגנים לשני הכיוונים.

מציאת נגיפי הענק הרבים מעוררות מחשבות אבולוציוניות? מי קדם למי?  התא לנגיף, או הנגיף לתא? וכנראה שחסר לנו עדיין מידע מבוסס בנושא - אך על כך,  בהזדמנות אחרת.

המאמר המקורי - Medusavirus, a Novel Large DNA Virus Discovered from Hot Spring Water
מ-Journal of Virology - אפריל 2019


פורסם במקביל גם באתר הפייסבוקשל "מדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה" - אפריל 2019

עלילות דם בימי הביניים - קמח למצות ו...חיידקים אדומים

$
0
0

הידעת? האשם בעלילת הדם כי היהודים משתמשים בדם ילדים נוצרים להכנת מצות לפסח הוא חיידק


בימי הביניים נפוצו עלילות דם שהאשימו את היהודים בשימוש בדם ילדים נוצרים להכנת המצות לקראת הפסח. כיום, סבורים שהאשמות אלה, לפחות במקור, התבססו על הופעת כתמי "דם"אדומים על הקמח ששימש להכנת המצות, או על המצות עצמן. מאוחר יותר, הפכו עלילות הדם לסוג של "פולקלור".

עלילות דם כאלה היו רבות, והידועות שבהן התרחשו בנוריץ (ב-1144) ובלוא (ב-1171), שבעקבות האחרונה הוצאו להורג כ-40 יהודים. הועלתה גם האפשרות, שעלילת "לה גווארדיה", שהתרחשה בספרד בסוף שנת 1491, היתה מכוונת. מטרתה היתה להכשיר את האווירה ואת דעת הקהל לקראת גירוש יהודי ספרד בשנת 1492.


הפתרון לתעלומת הכתמים האדומים על הקמח או הלחם נעוץ בחיידקים אדומים מהמין Serratia marcescens. הזיהום החיידקי על הקמח או הלחם מופיע בתנאי לחות.

כתמים אלו מקושרים גם לניסים בהם הופיע דמו של ישוע בלחם הקודש בטקסים נוצריים ואחרים. הצבען האדום שנמצא בחיידקים אלה (וגם בחיידקים נוספים) נקרא פרודיגיוסין (prodigiosin - מחולל הניסים) והוא בעל פעילות אנטיביוטית. בהמשך התגלה שיש לו גם פעילות אנטי-סרטנית. בעבר היו גם ניסיונות להשתמש בו לצביעת בדים, אך הם כשלו כי הוא דוהה ומתפרק בשמש.

חיידקים אלו נפוצים מאוד במערכות עיכול של בעלי-חיים, וכתוצאה מכך נפוצים גם בסביבה - באדמה, במים ובאוויר. בשל קרבה משפחתית לחיידקים המחוללים את מחלת הדֶבר (Yersinia pestis - שניהם משתייכים למשפחת חיידקי המעיים, Enterobacteriaceae), בשנות החמישים של המאה הקודמת השתמש בהם צבא ארצות-הברית לניסויים בלוחמה ביולוגית. בניסויים נבדק פיזור של חיידקים בהתאם לתנאי מזג האוויר שונים. במבצע שכונה "הפיזור מהים" (Sea spray), פוצצו בלונים מלאי חיידקי S. marcescensמעל לעיר סן-פרנסיסקו. התוצאה הבלתי צפויה היתה עלייה דרסטית בדלקות ריאה ודרכי השתן, שנגרמו על-ידי החיידקים. מאז החיידקים מוכרים כפתוגניים משניים (אופורטוניסטים), המסוגלים לגרום למחלה בעיקר באנשים הסובלים מבעיות רפואיות אחרות.

בשנת 2002 התגלה שהחיידקים גורמים למחלת האבעבועות הלבנות (whitepox), שפגעה במרבית (70-95%) אוכלוסיית אלמוגי השיטית (Elkhorn) בים הקריבי. החיידקים הגיעו אל הים כתוצאה מזיהום מי הים בביוב.

פורסם באתרובדף הפייסבוקשל "מדע גדול בקטנה" 


חמץ או מצה

$
0
0

על ההבדל המדעי בין לחם למצה?


חג הפסח הוא גם חג יציאת מצרים - בה בני ישראל יצאו ממצרים בחיפזון. וכפי שנאמר בהגדה:

"מַצָּה זוֹ שֶׁאָנוּ אוֹכְלִים, עַל שׁוּם מָה? עַל שׁוּם שֶׁלֹא הִסְפִּיק בְּצֵקָם שֶׁל אֲבוֹתֵינוּ לְהַחֲמִיץ ... שֶׁנֶּאֱמַר: וַיֹּאפוּ אֶת הַבָּצֵק אֲשֶׁר הוֹצִיאוּ מִמִּצְרַיִם עֻגֹת מַצּוֹת, כִּי לֹא חָמֵץ, כִּי גֹרְשׁוּ מִמִּצְרַיִם וְלֹא יָכְלוּ לְהִתְמַהְמֵהַּ, וְגַּם צֵדָה לֹא עָשׂו לָהֶם."

אז מהו בעצם ההבדל בין לחם למצה?

לחם עגול
Julo, Wikimedia commons

המרכיב הבסיסי של מצה ולחם הוא קמח, שלרוב עשוי מזרעים של חיטה או דגנים אחרים, שטחנו אותם עד דק. את הקמח (שהמרכיב העיקרי בו הוא הרב-סוכר עמילן) מערבבים במים ולשים עד לקבלת בצק. אם נשאיר את הבצק למספר שעות נפחו יגדל. שמרי אפיה, Saccharomyces cerevisiae, שהוספנו אל התערובת או שחיו במקור על זרעי החיטה לפני הטחינה התפיחו והחמיצו את הבצק. במהלך ההחמצה והתפיחה, מתסיסים השמרים את העמילן שבבצק ופולטים אתנול ופחמן דו חמצני (CO2). בתהליך מקביל נוצרת בתסיסה גם חומצת חלב (Lactic acid), שהיא זו שמחמיצה את המוצר.

הפחמן הדו-חמצני מאַוורר ומתפיח את הבצק וגורם למרקם האוורירי של הלחם ומוצרי המאפה האחרים, ואילו האתנול שנוצר מתנדף ברובו במהלך האפייה וחלקו הנותר תורם לעתים לטעם אופייני של המוצר הנאפה.

את השמרים מייצרים בכמויות מסחריות במכלים מיוחדים (פרמנטורים), בנוכחות חמצן, ומוכרים אותם (לחים או יבשים) לכל דורש.

השימוש בשמרים לאפייה (וגם לייצור משקאות אלכוהוליים) הקדים את השימוש בכתב. לוח חרס מבבל בן 8000 שנים והירוגליפים ממצרים העתיקה בני כ-5000 שנים מעידים על קיום תהליכים אלו גם לפני זמן רב. יתכן והשימוש בשמרים החל מזיהום מקרי של קמח; חלק מאותו בצק מוצלח, המכונה היום שׂאור או מחמצת (שניהם מוזכרים במקרא, שמות יב ודברים טז), נשמר ושימש כתחל - ובעצם סיפק את השמרים - להכנת הבצק החדש.

ומה לגבי המצה? כאן בעצם אנו מוותרים לגמרי על תפקודם של השמרים. מאד מקפידים שהקמח ישאר יבש לגמרי עד זמן הכנת הבצק, ומייד לאחר הכנתו - (ולכל המאוחר עד 18 דקות מהערבוב של הקמח והמים), הוא מרודד ומוכנס בצורות שונות לתנור האפייה - כך שהשמרים לא מספיקים להחמיץ ולהתפיח את הבצק.

מצה שמורה בעבודת יד
Yoninah, wikimedia commons
חג שמח

לקריאה נוספת

המוציא מצה מן הארץ - שקד אשכנזי, מכון דוידסון
מיקרואורגניזמים בתעשיית המזון - בבלוג זה
על תסיסות וחיידקים - בבלוג זה




ריפוי מחלות זיהומיות - באמצעות נגיפים תוקפי חיידקים

$
0
0

סוף עידן האנטיביוטיקה מתקרב. יש מקרים לא מעטים שבהם כבר לא ניתן להשתמש בתרופות אנטיביוטיות כדי להתגבר על זיהום חיידקי - ומה אז? החולה מאבד איבר, או את חייו. 

השבוע התפרסם, בכתב העת Nature Medicine, המקרה השני (המקרה הראשון היה בירושלים לפני כשנתיים) שבו הצליחו להתגבר על זיהום חיידקי חמור באמצעות נגיפים תוקפי חיידקים. 

ב-2017, לפני כשנתיים, בבית חולים בלונדון אושפזה Isabelle Carnell-Holdaway, נערה בת 15 חולת לייפת כיסתית (Cystic Fibrosis),  איזבל כבר היתה מושתלת שתי ריאות וטופלה באופן רציף בתרופות המדכאות את מערכת החיסון שלה (כדי שלא תדחה את הריאות המושתלות). הנערה לקתה בזיהום מערכתי בשל חיידקי Mycobacterium abscessusעמידים לכל התרופות האנטיביוטיות שבשימוש, שסיכן בצורה ממשית את חייה.

הרופאים, שכבר נואשו להציל את חייה, שלחו, כסיכוי אחרון, את תרבית החיידקים הקטלניים למעבדה של גרהאם הטפול (Hatfull) באוניברסיטת פיטסבורג. מעבדה זו התמחתה, בעשור האחרון, בעזרת מאות סטודנטים לתואר ראשון ותלמידי תיכון שמתעניינים במדע (פרויקט מרתק בפני עצמו המכונה בר"ת SEA-PHAGES), באיתור מאות אלפי  בקטריופגים - נגיפים התוקפים חיידקים -  שונים, ביניהם כ-10,000 נגיפים התוקפים חיידקי מיקובקטריה.

תמונה יכולה לכלול: ‏‏בתוך מבנה‏‏
בנק הנגיפים במעבדה של גרהאם הטפול - Graham Hatfull Lab
רבקה דדריק (Dedrick), חוקרת במעבדה שהתמחתה בבקטריופגים של חיידקי מיקובקטריה, התבקשה למצוא במהירות את אלה מבין הנגיפים שבמעבדה, המסוגלים להשתכפל ולקטול את החיידקים הקטלניים של הנערה.

חשוב לציין שנגיפים יכולים מאד ספציפיים לזן מסוים של חיידקים - שתוצאה מהתאמה של צמדן (adhesin) נגיפי לקולטן (receptor) חיידקי - שניהם חלבונים, ושבהחלט יתכן, שחיידקים שרגישים לנגיף מסויים, יפתחו עמידות כלפיו כתוצאה ממוטציה בקולטן. לכן, היה חשוב למצוא יותר מנגיף אחד.

במרוץ נגד הזמן, כי איזבל במצב רע, דנדריק ועמיתיה החלו לסרוק במהירות את בנק הנגיפים שלהם מול החיידקים הקטלניים. הם חלקו את הנגיפים לקבוצות של כתריסר וחיפשו כאלה ש"יצלילו"את חיידקי המיקובקטריה הקטלניים ויצרו מוקדים על מרבדי החיידקים שבצלחות. לאחר כחמישה חודשים ואכזבות רבות הם הצליחו למצוא בסופו של דבר שלושה נגיפים מתאימים, שכונו, Muddy, ZoeJ ו- BPs. אחד מהם, שהייתה לו גם יכולת להשתלב בגנום של החיידק המותקף, מבלי לקטול אותו, שונה על ידי החוקרים כך שאיבד את התכונה הזו.  

אין תיאור זמין לתמונה.
שלושת הנגיפים בפורטרט במיקרוסקופ אלקטרונים - 
R. M. Dedrick et al./Nature Medicine 2019

בזמן החיפושים ו"ההינדוס"של הנגיפים מצב הנערה הלך והחמיר. החיידקים התפשטו מריאותיה לכבד, לאזורים שונים בעור ולפצע של ניתוח ההשתלה. אף תרופה אנטיביוטית, ונוסו לא מעט, לא הצליחה לעכב אותם. 


הקוקטייל של שלושת הנגיפים הצליח להגיע בזמן, חלקו נמרח מבחוץ על העור והפצעים המזוהמים, וחלקו האחר הוזרק דרך הוריד לדמה של הנערה. הרופאים והמיקרוביולוגים הצליח לעזור לה להתגבר על הזיהום, ולהחלים. תשעה ימים לאחר הטיפול הנערה שוחררה מבית החולים. ושנה אחרי מצבה השתפר מאד. 

זו אמנם התחלה, אך היא מבשרת טובות - שיהיה עם מה לעבוד בסוף העידן האנטיביוטי. 

תמונה יכולה לכלול: ‏‏‏6‏ אנשים‏, ‏‏אנשים מחייכים‏, ‏‏‏אנשים עומדים‏ ו‏בתוך מבנה‏‏‏‏‏
צוות המיקרוביולוגים, במעבדה של גרהאם הטפול - 
Aimee Obidzinski/University of Pittsburgh
מקורות וקריאה נוספת

המאמר ב-Nature Medicine

סקירה ב-Nature Biotechnology

הודעה לעיתונות של אוניברסיטת פיטסבורג

בקטריופגים - לקטול חיידקים זו התמחות שלהם - בבלוג זה


פורסם במקביל גם באתר הפייסבוק של "מדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה"

חיסון חדש נגד מלריה - ביישום המוני בשלוש מדינות במרכז אפריקה

$
0
0


מחלת המלריה, המוכרת בהיסטוריה של מדינת ישראל כקדחת הביצות, נגרמת על-ידי חמישה מינים שונים של פרוטיסטים חד תאיים מהסוג Plasmodium. אלה מועברים מחולים לבריאים באמצעות עקיצות של הנקבות מוצצות הדם של יתושי
ה-Anopheles. ייבוש הביצות והורדה משמעותית של כמויות יתושי האנופלס בארץ גרמו ב-1962 להעלמותה והיא מוכרת כיום לממסד הרפואי בארץ רק כמחלה של ישראלים שתיירו באזורים נגועים במחלה (שרובם לא לקחו את התרופות שיכולות למנוע את המחלה).


מחזור החיים של טפיל המלריה - NIAID
מלריה קיימת היום בעיקר במדינות העולם השלישי. בשנת 2017 הוערך מספר החולים במחלה בכ-219 מיליון הפזורים ב-87 מדינות. באותה שנה 435,000 חולים מתו ממנה, כמעט כולם ילדים עד גיל 5. באפריקה מתו כרבע מיליון מהם ובאסיה ומרכז/דרום אמריקה מתו כ-185,000 האחרים.

סימני ותסמיני המחלה המופיעים לאחר 15-10 ימים לאחר עקיצת היתושה הם עליית טמפרטורת הגוף, כאבי ראש, כאבי בטן, שלשולים, הקאות (לעתים דמיות) וצמרמורות - שיכולים לאפיין גם מחלות אחרות. תופעות אלה מופיעות במחזוריות של 4-2 ימים. אם אין זיהוי מיידי שמדובר במלריה ולא ניתן טיפול מתאים, המחלה מחמירה מאד (אנמיה חמורה, קשיי נשימה, חמצת מטבולית) ועלולה לגרום לתרדמת ולמוות.

מבין חמשת מיני ה-Plasmodium הגורמים למחלה מתבלטים במיוחד שניים: P. falciparumהוא הגורם הכמעט בלעדי למחלה באפריקה (99.7 אחוזים), וגורם עיקרי בדרום מזרח אסיה (62.8 אחוזים), במזרח הים התיכון (62.8 אחוזים) ובמערב האוקיינוס השקט (71.9 אחוזים). השני הוא P. vivax, שהוא המין העיקרי (74.1 אחוזים) הגורם למחלה במרכז ודרום אמריקה.

הטפילים נמצאים בבלוטות הרוק של היתושה במצב המכונה "ספורוזואיטים" (sporozoites). לאחר הזרקתם לדם, הם מגיעים לכבד ומתרבים בו ויוצאים כ-"מרוזואיטים" (merozoites), החודרים לתאי הדם האדומים, מתרבים בהם והורסים אותם, מדביקים תאים אחרים והורסים גם אותם. ההופעה המחזורית של התסמינים "מתואמת"עם התפרצות המרוזואיטים מהתאים לדם. מרוזואיטים נאספים כשיתושה אחרת עוקצת את האדם החולה ובדרכי העיכול שלה הם מתרבים והופכים לספורוזואיטים וככאלה הם מגיעים לבלוטות הרוק שלה.

מערכת החיסון מנסה לייצר נוגדנים נגד טפילי המלריה, אך המרוזואיטים "מחזיקים"מאגר של חלבוני מעטפת אלטרנטיביים, אותם הם משנים מדי כמה מחזורים, כך שהנוגדנים שנוצרים אינם יעילים. זו גם הסיבה שהכשילה את הנסיונות לפתח בעבר תרכיבי חיסון.

קיימות תרופות המסוגלות למנוע (ביעילות של מעל 90%) את התרבות הטפילים בדם של המודבקים, אך יש צורך לקחת אותן על בסיס קבוע. לאלו שגרים באזורים נגועים זו הוצאה כלכלית לא קטנה, וגם אם היו מתגברים על הבעיה הכלכלית, היו מתפתחים זנים של הטפילים העמידים לתרופות. לכן התרופות שימושיות ויעילות אך ורק לתיירים שמזדמנים לאזור לתקופות קצרות יחסית.

לאחר כשלושה עשורים של מחקר הצליחו לפתח חיסון למלריה, חיסון המכונה RTS,S. התרכיב הזה הוא גם תרכיב ראשון כנגד יצור שאינו חיידק או נגיף - אלא כנגד פרוטיסט. החיסון הוא ספורוזואיט של P. falciparum, שפגוע ביכולת ההתחלקות שלו. הספורוזואיט, בניגוד למרוזואיט, יציב מבחינה אנטיגנית. אך התקופה שבה הוא שוהה בדם היא קצרה יחסית. וזה כנראה מסביר את היעילות הנמוכה יחסית (כ-40% בלבד) של החיסון.

ב-2014-2009 בוצע הניסוי הקליני (Phase 3) שהוכיח את יעילותו של החיסון. בקבוצת המחוסנים (בהשוואה לקבוצת הביקורת - ילדים לא מחוסנים) נמנעו 4 מתוך 10 מקרים של מלריה, 3 מקרים מתוך 10 של מלריה חמורה, ו-6 מקרים של אנמיה חמורה כתוצאה מהמלריה (הסיבוך הקטלני של המלריה). גם כמות האשפוזים של הילדים המחוסנים ירדה בצורה משמעותית ובהתאם גם כמויות עירויי הדם הנדרשים.

החיסון פותח ומיוצר בחברת GSK, התורמת ליישום ראשוני זה 10 מיליון מנות חיסון. באפריל 2019 החל לראשונה ארגון הבריאות העולמי במרכז אפריקה במבצע לחיסון ילדים (עד גיל שנתיים) נגד מחלת המלריה. שלושת המדינות האפריקניות שנבחרו ליישום הקליני הראשון מסוגו הן מלאוי, קניה וגאנה. בשלב זה מתכננים לחסן כל שנה כ-360,000 ילדים, עד גיל שנתיים.

החיסון כנגד מחלת המלריה יכלול 4 מנות - 3 מנות שינתנו בהפרש של כחודש החל מגיל 5 חודשים עד גיל 9 חודשים, ומנה רביעית שתינתן בגיל שנתיים. על סמך הניסויים קודמים שכבר נעשו בו, יעילות החיסון היא רק כ-40 אחוזים אך זה כמובן עדיף משמעותית מאי התחסנות. בכל מקרה, המבצע משלב גם אמצעים חדישים וישנים למלחמה ביתושים המעבירים את גורמי המחלה.

חיסון זה הוא פריצת דרך חשובה במאמצים למיגור המלריה. וגם אם הוא יצליח רק להפחית את התחלואה והתמותה במלריה ב-40 אחוזים, זה יהיה השג משמעותי שיציל חיי אדם רבים ובעיקר חיי ילדים. מקווים שנוכל לדווח בהמשך על פיתוח תרכיבים יעילים יותר
הילד הראשון מקבל את החיסון החדש בבית חולים בלילונגווה, בירת מלווי
מקורות וקריאה נוספת


על המלריה - באתר ארגון הבריאות העולמי

המאמרעל פיתוח החיסון - מ-2013

מאמרעל בטיחות החיסון 

מאמר על הניסוי הקליני בחיסון

פורסם במקביל באתר הפייסבוקשל המחלקה למדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה



גאורגיוס פאפאניקולאו, שפיתח את בדיקת ה-פאפ לאבחון סרטן צוואר הרחם

$
0
0

היום, 13 במאי 2019, אנו חוגגים את יום הולדתו ה-136 של הפתולוג היווני/אמריקאי גאורגיוס פאפאניקולאו (Papanikolaou).
הוא נולד ביוון ב-1883. ב-1904 הוא סיים את ביה"ס לרפואה באתונה וב-1910 קיבל Ph.D. באוניברסיטת מינכן, בגרמניה. ב-1913 עבר לניו-יורק בארצות הברית, שם עבד כפתולוג בבית החולים המקומי ובמחלקה לאנטומיה באוניברסיטת קורנל. 

תמונה יכולה לכלול: ‏‏אדם אחד‏, ‏‏‏נעליים‏ ו‏פעילויות בחוץ‏‏‏‏
גאורגיוס פאפאניקולאו בשיעור אנטומיה (בסביבות 1900)
Wikimedia commons

הוא פיתח את בדיקת ה-פאפ (Pap smear - לזיהוי שינויים טרום-ממאירים בתאי צוואר הרחם) בשנת 1925, ופירסם אותה בשנת 1928. השיטה, הנקראת כיום על-שמו, מאתרת בדגימה מצוואר הרחם, בעזרת צפייה במיקרוסקופ, תאים טרום-סרטניים וסרטניים. בדיקת ה-פאפ נמצאת היום בשימוש נרחב ובעזרתה מאבחנים ומצליחים (אם האבחון נעשה מספיק מוקדם) להתגבר על חלק מהמקרים של סרטן צוואר הרחם. 



הוא נחשב כמייסד תחום הציטופתולוגיה (Cytopathology). 



בשנת 1961 הוצע לו להקים ולנהל את המכון לחקר הסרטן באוניברסיטת מיאמי, בפלורידה. הוא עבר לשם, אך מת, ב-1962, לפני פתיחת המכון. המכון נקרא היום על שמו. 

אין תיאור זמין לתמונה.
תאים מבדיקת פאפ - לאבחון גידולים בצוואר הרחם. משמאל תאים תקינים, מימין תאים מודבקים בנגיפי פפילומה.
המקור: Ed Uthman, Flicker
מרבית הנגעים הממאירים של צוואר הרחם, ונגעים ממאירים נוספים, נגרמים על-ידי נגיפים - papillomaviruses (ששמם אינו קשור במדען, אבל במקרה מתאימים גם לו).

לכ-90 אחוזים מהנגעים האלה קיים היום חיסון יעיל - גארדסיל 9 - שהחל מ-2020 אמור להנתן בשגרה לכל תלמידי ותלמידות כיתות ח. לחיסון מעט תופעות לוואי. גירסה קודמת של החיסון - גארדסיל 6, וחיסון מקביל אחר, Cervarix, הפחיתו בצורה משמעותית נגעים טרום סרטניים וסרטניים בכל מקום בו השתמשו בהן. 

בשלב זה החיסון עדיין לא מייתר את סקירות הפאפ. אך נקווה שזה יקרה מתישהו בעתיד.

לקריאה נוספת

Georgios Papanikolaou - ויקיפדיה האנגלית



פורסם במקביל גם באתר הפייסבוק של המחלקה למדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה

חיידקי Escherichia coli מהונדסים כדי לצמצם גידולים סרטניים

$
0
0

חיידקים מהונדסים מעוררים את מערכת החיסון להלחם בגידולים סרטניים מסוגים שונים.

תאים סרטניים נוצרים בגופנו באופן די שגרתי, לרוב כתוצאה משגיאות בהכפלת החומר התורשתי (DNA), תאים אלה  מסולקים על-ידי מערכת החיסון שלנו, שמזהה אותם כחריגים ומשמידה אותם בדרכים שונות. לכן, כדי שתאי גידול סרטני "יצליחו"ליצור גידול הם צריכים למצוא דרך להתחמק מהמערכת החיסונית.

אחת השיטות להתחמקות של התאים הסרטניים מהמערכת החיסונית היא ביטוי של חלבון ממברני המכונה CD47, שהוא חלבון שמונע מתאים בולעניים (פגוציטים) לפעול כנגדם. תאים בולעניים הם תאים של מערכת החיסון המסיירים במערכות הדם והלימפה. CD47 מתקשר לחלבון בקרה (SIRPα) על התאים הבולעניים ומפעיל בהם איתות שמפסיק את פעילותם הבולענית. אם תמצא דרך לנטרל את הקישור של CD47 ל-SIRPα, מערכת החיסון תוכל להשמיד בקלות את תאי הגידול.

(החלבון CD47 מאפיין גם תאי דם צעירים, והוא נעלם מהממברנה שלהם כשהם מזדקנים ומסיימים את תפקידם, וזה מאפשר לתאים הבולעניים לסלק אותם.)
File:Protein CD47 PDB 2JJS.png
תרשים תלת-מימדי של החלבון הממברני CD47, המתבטא ביתר בחלק מהגידולים הסרטניים. 
המקור:  Pleiotrope, Wikimedia commons

חוקרים מאוניברסיטת קולומביה, בניו-יורק, בהובלה של טל דנינו (Danino), מהמחלקה להנדסה ביורפואית, וניקולס ארפייה (Arpaia), מהמחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה, החדירו לזן מעבדתי של Escherichia coli גן המקודד לחלבון בשם CD47nb שהוא חלק מנוגדן לאזור מסויים של CD47 - כלומר - הוא נקשר ל-CD47, מונע ממנו להגיב עם SIRPα, והתאים הבולעניים לא מעוכבים. אותו זן מעבדתי תוכנת כך שכשחיידקים מתמקמים באזור של גידול הם "מתאבדים"ותכולת תאיהם, הכוללת את CD47nb, נחשפת לגידול ולכלי הדם שסביבו.

החיידקים המהונדסים הוזרקו לעכברים, באזור הגידול, שם הם התפוצצו ושחררו לגידול את הנוגדן. כתוצאה מכך שופעלו והגיעו לאזור תאי T, תאים של מערכת החיסון, שתקפו את הגידול וגרמו לו לנסיגה, ואף נטרלו שליחת גרורות. בנוסף, התגובה החיסונית המושרית כנגד החיידקים ותאי הגידול התגברה בהמשך גם על גידולים סרטניים אחרים, שאינם קשורים לגידול המקורי, כנראה בזכות העובדה שנוצר זכרון חיסוני כלפי חלבונים שמאפיינים גידולים סרטניים שונים.

במידה וטיפול ביולוגי זה יצליח גם בבני אדם, הוא עשוי להחליף טיפולים כימיים, וזאת כמעט ללא תופעות לוואי.

לקריאה נוספת

המאמר המקוריעל הינדוס החיידקים - מ- Nature Medicine - פורסם ב-03-07-2019

המאמר על פיתוח החלבון מבוסס הנוגדן CD47nb. - מ-PNAS - פורסם ב-18-04-2016


פורסם במקביל באתר הפייסבוק של המחלקה למדעי הטבע והחיים באוניברסיטה הפתוחה

Viewing all 308 articles
Browse latest View live